Nej till nya medborgare i Schweiz

I en folkomröstning i Schweiz på söndagen sade väljarna nej till att underlätta för andra och tredje generationens immigranter att få ett schweiziskt medborgarskap.

De krångliga reglerna har gjort att över en och halv miljon av landets sju miljoner invånare inte är schweiziska medborgare vilket stänger dem ute från det politiska livet.

Det kostar mycket pengar och kan ta mycket lång tid att få ett schweiziskt medborgarskap. Efter tolv år i landet har man rätt att ansöka och då är det långtifrån säkert att man blir accepterad. Krav på språkkunskaper och att man bott i en stad eller by en lång tid och är intregrerad är andra krav.

Folkomröstningar får avgöra
I slutändan är det den lokala ortsbefolkningen som får via en omröstning avgöra ifall personen förtjänar ett medborgarskap och det händer att det blir nej.

Söndagens folkomröstning skulle göra det lättare för andra generationens invandrare och barn som är födda i landet. Den stränga lagstiftningen har gjort att av Schweiz sju miljoner invånare saknar en och en halv miljon medborgarskap och därmed har de inte rätt att rösta och eller att söka arbete inom vissa sektorer som polis och rättsväsende.

Nej på nytt
Det blev återigen nej liksom för elva år sedan då schweizarna folkröstade i frågan förra gången.

Valkampanjen har kantats av främlingsfientliga varningar och valaffischer med svarta händer som glupskt griper efter schweiziska pass. Det tyngsta argumentet mot en förändring har varit att en uppluckring skulle hota den schweiziska egenarten och identiteten.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".