Ännu ett år med rekordmånga julklappar väntar. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Knappt rekord väntas i julhandeln

"Jag tjänar mer och kommer köpa mer"
1:32 min

Julen känns avlägsen nu på grund av det varma vädret men ändå väntas julhandeln slå rekord i år igen enligt en prognos från Handelns utredningsinstitut, HUI research. Svenskarnas julklappsbudget kan alltså bli större.

Hushållen har mer pengar i plånboken än någonsin tidigare. Men skuldkrisen i Europa sprider oro och handeln är dessutom hårt konkurrensutsatt från andra branscher.

Mat, sport och leksaker blir årets vinnare, enligt HUI.

– Det är tradition att julhandeln slår rekord. De senaste femton åren har den alltid gjort det. Men i år har vi på allvar fått fundera på om den trenden fortsätter, säger Jonas Arnberg, analytiker på HUI.

Fortfarande syns ingen lösning i sikte på den europeiska skuldkrisen. Samtidigt oroar bostadsmarknaden. Risken finns att oroliga hushåll håller i plånboken.

– 2011 är det svagaste året för julhandeln sedan 1995. Vi räknar med en mycket marginell försäljningstillväxt, säger Jonas Arnberg.

Ytterligare ett orosmoment är att hushållen hittills i år prioriterat resor, restaurangbesök och bilar framför detaljhandeln. Men HUI räknar med att den utvecklingen bryts när julen står för dörren.

– Julen är en betydelsefull tradition med julklappar som en viktig del. Vi tror att konsumenterna kommer att vrida tillbaka fokus till detaljhandeln.

Per person beräknas vi spendera knappt 6 900 kronor i detaljhandeln i december.

Månaden är handelns viktigaste sett till försäljning. Totalt väntas vi shoppa för 14,2 miljarder kronor mer i december jämfört med genomsnittet för årets övriga månader. Det motsvarar 1 500 kronor per person.

Framför allt är decemberförsäljningen avgörande för leksakshandeln, guldsmedshandeln och bokhandeln.

TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".