Hushållens låneskulder ökar

Att låna till konsumtion ökar bland de svenska hushållen. På drygt fem år har svenskarnas skulder i form av avbetalningsköp och konsumtionslån fördubblats.

Gunilla Nyström, privatekonom på banken SEB, säger att det finns flera skäl till att skulderna ökar.

– För det första är det ett lågt ränteläge och det lockar rent allmänt till konsumtion. Sedan är det väldigt lättillgängligt. Man hittar det kylskåp eller bil eller vad det nu kan vara och så slår man till direkt. Kortföretagen finns ute hos handlaren, säger hon.

Vad säger du om att den här typen av lån ökar?

– Jag tycker att det är okej att låna till konsumtion om man har en stabil ekonomi. Men för att inte riskera att försämra ekonomin och få betala väldigt mycket för kapitalvaror så är det viktigt att man amorterar i takt med att det man har köpt minskar i värde. Det är jag inte säker på att man gör, säger Gunilla Nyström.

Viktigt för tillväxten
Hushållens konsumtion är viktig för tillväxten i ekonomin och när konsumenterna handlar bidrar det till högre efterfrågan, mer tillverkning och fler arbetstillfällen. Men det finns också en baksida av den höga konsumtionen. Just nu sker allt större del av hushållens handlande för lånade pengar.

I slutet av juni var hushållens lån hos finansbolag nästan 130 miljarder kronor, enligt Riksbankens statistik. De skulderna, som till exempel är avbetalningsköp, kortkrediter och bil-lån, har fördubblats på fem år.

Gyllene affär för butikerna
Att kunderna handlar på avbetalning är gyllene affärer för många varuhuskedjor. Till exempel gjorde Resurs Bank, som finansierar avbetalningsköp hos elektronikkedjorna OnOff och Siba, en vinst på 102 miljoner kronor förra året.

Pontus Hamilton, jurist på Konsumentverket, menar att de ökande skulderna kan bli farliga för hushållen.

– Det blir mindre kvar till oförutsedda utgifter.

Finns det någon anledning att vara orolig över att hushållens skulder har ökat?

– Ja, jag tror inte att man bara kan slå sig till ro och tycka att det är okej. Jag tror att man ska ge akt på utvecklingen när det gäller de här krediterna, säger Pontus Hamilton, jurist på Konsumentverket.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".