I landet där demokratin skapades spelas just nu ett högt politiskt spel om väljarnas förtroende.Pelarna vid Atens akademi en institution med rötterna i antiken. Foto: Thanassis Stavrakis/Scanpix.

Grekbeslut sänker europeiska börserna

Jens Möller rapporterar
1:41 min

De europeiska börserna föll kraftigt efter det oväntade grekiska beslutet igår. Att grekerna tidigast på nyårsdagen kommer att rösta om det nya stödpaketet skapar stor osäkerhet. De grekiska tidningskommentarerna är överlag negativa till premiärminister Giorgos Papanderous förslag. 


De grekiska börserna sjönk också rejält under förmiddagens handel med drygt sex procent.

Den tyska Frankfurtbörsen inledde med flera procent ned och de stora börserna i London, Paris och Rom följde trenden med kraftiga fall på mellan fyra och fem procent.

Även i Stockholm sjönk börsen kraftigt. Strax före stängning låg den på minus 4,8 procent.

Allt en reaktion på premiärminister Giorgos Papandreous beslut om att lämna över till en folkomröstning för att avgöra om det ska bli ja eller nej till det nya räddningspaketet, som EU beslutade om i veckan.

Största oppositionspartiet det konservativa Ny Demokratis ledare Antonis Samara kräver nyval.

– Val är en nationell nödvändighet, sa Samaras efter att ha träffat den grekiske presidenten Karolos Papoulias.

– Vad händer om folket säger nej, risken är stor all internationellt stöd stryps och Grekland lämnar euron, säger tyska Commerzbanks analytiker Christoph Weil.

I Frankrike föll särskilt bankaktierna kraftigt med nära tio procent och analytiker fördömde enhälligt det grekiska beslutet, som kallades för ett hazardspel där hela eurozonen hotas. Flera franska banker har mycket att förlora i Grekland.

Italienska börserna föll nära fem procent under förmiddagens inledande handel. Italien har en egen finansiell kris att hantera och osäkerheten i grannlandet skapar mycket stor oro över den egna situationen.

Reaktionerna i de grekiska morgontidningarnas ledare präglades av stor skepsis till Papandreous beslut. Konservativa skriver att detta inte är vad Grekland behöver just nu.

– Landet kommer helt säkert att paralyseras i ändlösa debatter, regeringen, statsapparaten och institutionerna kommer inte att fungera, heter det i tidningen.

Grekland väntar på ytterligare åtta miljarder euro för utbetalning av räddningspaketet i mitten av november. Men pengarna lär inte räcka längre än till mitten av januari eller ungefär fram till den tänkta folkomröstningen.

Om det alltså hypotetiskt skulle bli ett folkligt nej innebär det att Grekland inte kan få ut nästa del av räddningspaketet.

En opinionsundersökning som publicerades i lördags visar att nära 60 procent av grekerna är negativa till räddningspaketet.

Men det finns positiva röster också i kommentarerna.

-- Allt handlar om hur frågan ställs, om han lyckas formulera det rätt har han en chans att vinna, säger David Lea, vid institutet Control Risks.

En del grekiska parlamentariker ifrågasätter om det är lagligt att rösta om räddningspaketet. De hänvisar till att författningen inte tillåter folkomröstningar om ekonomiska frågor om det inte handlar om något som är av avgörande nationell betydelse.

Senast grekerna folkomröstade röstade de bort monarkin i december 1974, strax efter det att militärdiktaturen hade upphört.

Om folkomröstningen ska gälla krävs att minst 40 procent röstdeltagande.

– Skulle det bli ett nej måste Papandreou avgå, säger Costas Panagopoulos, analytiker vid opinionsinstitutet Alco.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".