1 av 4
2 av 4
Kriminalvårdaren går mot övervakningskameran med ett stort leende. Foto: Kriminalvården.
3 av 4
Kriminalvårdaren skulle öppna en celldörr på häktet. Foto: Kriminalvården.
4 av 4
Den nu åtalade mannen riktade flera slag mot kriminalvårdaren. Foto: Kriminalvården.

Åtalas för mord i häktet i Huddinge

I dag åtalades den 28-årige man som dödade en kriminalvårdare på häktet i Huddinge i början av oktober. Mannen åtalas för mord samt för en rad andra brott.

Åklagaren bygger sin bevisning på en film från häktets övervakningskamera. På bilderna syns hur den 24-åriga vårdaren kommer emot den 28-årige intagne.

Vårdaren möter honom med ett leende, går före honom för att låsa upp dörren till rastgården. Några sekunder senare ser man 28-åringen ta sats för att måtta in det första slaget mot henne.

Vårdarens kollega, som befann sig en trappa upp, springer ner för trappan för att komma till undsättning.

Hon slår mot 28-åringen med sin batong men han sliter batongen från henne och hotar henne. Därefter fortsätter han misshandeln av den 24-åriga vårdaren och slutar inte förrän hon är död.

Åklagaren åtalar idag 28-åringen för att uppsåtligen berövat kriminalvårdaren livet genom att tilldela henne ett stort antal knytnävsslag å batongslag som orsakat hennes död.

Kammaråklagare Markus Hankkio beskriver mordet som synnerligen brutalt.

– Som vi har kunnat se i utredningen, det finns inget som gjort att vårdaren behandlat den misstänkte honom illa eller gjort något som gjort att han måste göra på det här viset. Det framstår som helt oprovocerat och sen är det väldigt grovt våld som han använder mot henne.

Vilka andra personer är viktiga för förundersökningen?

– Dels den här vårdaren som ingriper och försöker undsätta sin kollega. Henne ska man höra om de upplevelser som hon har kring det som inträffar. Sen fanns det en person som satt i en av rastgårdarna. Han har kunnat se vad som händer och försöker få kontakt med gärningsmannen, försöker få honom att sluta, men utan att nå fram på något sätt. Gärningsmannen tar ingen notis om honom, säger Markus Hankkio.

Mannen har inte velat svara på polisens frågor om varför han dödade kriminalvårdaren. De har enligt honom, inte haft någon kontakt tidigare.

Han har under polisförhören sett filmen med hela händelseförloppet, och bekräftat att det är han som är på filmen

Förutom mord åtalas 28-åringen en rad andra brott. Bland annat mordförsök mot en kamrat i augusti, samt våld mot tjänsteman då han i början av augusti i år misshandlade en annan arrestvakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".