Klicka för grafik: Skogsgödsling

SCA: Konstgödsel i skog lönsamt för Sverige

"Väldigt lönsam investering"
2:12 min

Användningen av konstgödsel i det svenska skogsbruket har ökat med 200 procent de senaste tio åren. Samtidigt visar forskning att det har flera negativa effekter på miljön. Medan Miljöpartiet vill tillfälligt stoppa gödslingen helt för att forska mer på de långsiktiga effekterna, säger skogsföretagen att det rör sig om väldigt lönsamma investeringar.

Konstgödsling handlar om väldigt lönsamma investeringar för Sverige, enligt Mike Bobik, gödslingsassistent på SCA Skog. 

– Vi gör det för att försörja våra industrier här i Sverige, säger han.

Det är pengar det handlar om?

– Visst är det så. Det är en väldigt, väldigt lönsam investering att gödsla i skogen säger Mike Bobik.

För att träden ska växa bättre spreds förra året kvävegödsel på 80 000 hektar svensk skog, och några effekter går att se.

Forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet pekar på uppemot 40 procent mindre blåbärsris i skog som gödslats jämfört med annan skog.

En annan risk enligt forskare är övergödning av vattendrag och hav.

– Vi skulle vilja ha ett tillfälligt stopp medan man tar fram mer kunskap om vilka totala miljöeffekter som den här ökade kvävegödslingen ger, både på biologisk mångfald, på övergödning och på klimatet, säger Miljöpartiets Helena Leander, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

Moderaten Bengt-Anders Johansson, vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, menar att det redan har forskats i årtionden på skogsgödslingens effekter och att det därför nu finns tydliga regler att följa.

Enligt honom rör konstgödseln i dag bara 0,3 procent av hela den svenska skogsmarken. Men han tar till sig de forskarresultat som visat påverkan på till exempel blåbär och lingon.

-- Jag tar naturligtvis detta till mig. Det får ju jag ställa mot om vi ska kunna försörja Sverige med trä och även övriga Europa och se till att vi bevarar vårt välstånd. Och det är ju den avvägningen man måste göra, säger Bengt-Anders Johansson.

Helena Leander från Miljöpartiet har nu lämnat en skriftlig fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson, hur han ser på ökningen och vad som kan göras.

2008 kom han med sin skogsproposition som uttryckte att det fanns goda möjligheter att öka gödslingen inom ramen för vad som i texten beskrevs som ett hållbart skogsbruk.

Samtidigt som Skogstyrelsen inväntar en utredning inför nya allmänna råd till skogsbrukarna, tror flera att acceptansen till gödsling kan öka framöver.

Även i Småland där begränsningarna är större än i norr. Göran Örlander är skogsvårdsansvarig på Södra Skogsägarna.

-- Vi ju tyckt att man borde kunna lätta på reglerna en del, för de miljöfaror som naturligtvis finns kanske inte är stora som man trott, säger Göran Örlander som är skogsvårdsansvarig på Södra Skogsägarna där tusentals småländska skogsägare är medlemmar.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".