1 av 3
De fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye på väg till rättegången i Etiopien.
2 av 3
Den svenska journalisten Martin Schibbye i rättssalen i Addis Abeba i Etiopien. Foto: Jenny Vaughan/Scanpix.
3 av 3
Den federala domstolen i Addis Abeba i Etiopien, där de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson står inför rätta. Foto: Scanpix.

Film med svenskarna visades upp som bevis

Åklagaren i Etiopien presenterade i dag sin bevisning mot de terroråtalade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Filmmaterial spelades upp men överraskande nog visades inga bilder med svenskarna med vapen. 

Det var filmade bilder där svenskarna tittade på kartbilder över Ogaden, satt i en bil och gick omkring med sina vakter. En film på tre minuter ungefär. Inga vapen och inget skjutande, berättar etiopiska journalisten Abraham Fisseha som följer förhandlingarna på plats. 

Det var en kopia av mycket dålig kvalitet, säger journalisten och berättar att domaren blev rasande och beordrade åklagaren att visa en bättre version imorgon när förhandlingarna fortsätter.

Åklagaren hade kallat fyra vittnen alla från den polisstyrka som grep svenskarna. Enligt det första vittnet så hade styrkan spanat på journalisterna och rebellerna. Först färdades dem med bil sedan övergav de bilen, satte eld på den och fortsatte till fots.

Vittnet hävdade också att det var ONLF-gerillan som skottskadade journalisterna vid den eldstrid som uppstod. Polisvittnet sa också att journalisterna i förhör har sagt att de var där som journalister och för att ge visst stöd åt ONLF.

De själva skakade på huvudet åt anklagelserna. Hur stödet skulle se ut preciserades inte, säger Abraham Fisseha.

Svenskarna var inte beväpnade när de greps, enligt vittnena.  Domaren valde att inte höra alla fyra eftersom de sa samma saker.

Diplomater från flera länder var på plats också idag för att övervaka att svenskarna får en rättvis rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".