Klicka för grafik: Skogsgödsling

Renbetet påverkas av konstgödsel i skogarna

"Marklaven är det viktigaste betet"
1:31 min

Många av landets renskötare upplever stora problem i och med den ökade användningen av konstgödsel i svenska skogar. Det påverkar renarnas bete, marklaven.

– Vi tycker att det är ett bekymmer för oss, för det påverkar marklaven, och marklaven är det viktigaste betet vi har på vintern, säger Lars Evert Nutti från Sirka Sameby i Jokkmokks kommun.

Över 80 000 hektar skog gödslades förra året med kväve för att träden ska växa bättre. Jämfört med för 10 år sedan är det en ökning med över 200 procent.

Forskarna ger olika besked om exakt hur kvävet påverkar renlavarna men på skogsstyrelsens hemsida går det att läsa att marklavar minskar till förmån för mossor när det sprids kväve på marken.

– Marklavsområdena kommer att minska väsentligt, vilket gör att vi får svarare renar, magrare renar och sämre kalvtillgång, säger Lars Evert Nutti.

Han är inte ensam att som renskötare vara kritisk mot den ökande spridningen av konstgödsel.

På flera ställen runt om i landet möts nu rennäringen och skogsbolagen för att diskutera konstgödslets påverkan på renbetet. Roger Hällestrand arbetar med tillväxtfrågor på Svea skog.

– Jag tror att det är viktigt att ha en dialog med rennäringen när det gäller just vilka marker som är känslig för gödsling eller inte, och jag tror att vi har mycket att lära av varandra.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".