Ekonomer spår ett sammanbrott i eurosamarbetet

2:38 min

Flera ekonomer världen över spår att ett nej i folkomröstningen om stödpaket till Grekland skulle orsaka en bankrutt i landet.

Nobelpristagaren Paul Krugman förutspår i en krönika i The New York Times ett sammanbrott i eurosamarbetet. Krugman räknar med att det blir ett nej i den grekiska folkomröstningen och att de italienska räntorna redan är på nivåer som på sikt kommer att förorsaka bankrutt och att också Italien lämnar euron.

Från andra ekonomer kommer liknande kommentarer. Martin Flodén professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet tror att det bästa vore om Grekland lämnade eurosammarbetet och han tror inte att omvärlden kan vänta på en folkomröstning.

– Jag har svårt att tro att vi kan vänta ända till januari utan jag tror att det kommer att hända något de närmaste dagarna. Antingen att regeringen i Grekland måste avgå och eventuellt, vilket jag tror är osannolikt, att den grekiska befolkningen tydligt visar att man verkligen vill vara kvar i eurosamarbetet. En ganska trolig lösning är att de andra EU-länderna ger upp och säger; nu vill vi inte hjälpa Grekland längre, säger Martin Flodén, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Hur sannolikt bedömer du scenariot att Grekland lämnar eurosamarbetet?

– Jag skulle säga att det inte är en obetydlig sannolikhet. Personligen tror jag att det skulle vara bra för de andra EU-länderna att blir av med det grekiska problemet och förmodligen också bra för Grekland, givet att de inte vill ställa upp på tuffa besparingsprogram som man har gjort till exempel i Baltikum, snarare än att fortsätta strejka och ha allmänt kaos under lång tid i landet.

Vad händer om folket springer till bankerna och tar ut sina besparingar?

– Då måste det grekiska banksystemet i princip kollapsa. Nu har det nästan redan kollapsat tidigare. De lever på massa olika stödåtgärder och situationen borde bli helt ohållbar om det blir en riktigt uttagsanstormning eller bankrusning.

Sören Granath

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista