Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Berusade gärningsmän kan slippa straff

"Man kan alltid hävda att man inte hade uppsåt"
1:49 min

Misstänkta gärningsmän kan slippa straff genom att hävda att de varit svårt berusade. Det hävdar två professorer i straffrätt, Madeleine Leijonhufvud och Susanne Wennberg efter att Högsta domstolen dömt en man till ett lindrigare brott än vad lägre rättsinstanser gjort eftersom mannen var så påverkad av alkohol och tabletter när han utförde brottet.

– Vi har fått ett rättsläge där väldigt mycket som var straffbart tidigare plötsligt inte är straffbart längre. Det är uppenbart att den här invändningen från den som är åtalad för ett brott, att jag var så berusad så jag förstod inte vad jag gjorde, den kommer vi att få se väldigt mycket, säger Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

Det handlar om en man som i tingsrätten och hovrätten dömdes för mordförsök efter att ha skadat en man och en kvinna med kniv. Men högsta domstolen dömer honom istället för grov misshandel, och sänker straffet från nio års fängelse till tre och ett halvt.

Ett av skälen till det mildare straffet är att mannen var så berusad under angreppet att han knappt visste vad som hände.

Enligt brottsbalken ska inte följderna av en berusning vägas in när ett brott har begåtts, eftersom alla förväntas veta att man kan tappa omdömet om man berusar sig och ska därför kunna ta konsekvenserna av det.

Men justitieråden på Högsta domstolen har valt att inte följa den bestämmelsen från 1973 - den är föråldrad och inte förenlig med dagens syn på kriminalpolitik menar de i domen.

På högsta domstolen vill man inte kommentera kritiken mot domen, men Petter Asp, professor i straffrätt vid Stockholms universitet tycker att kritiken är överdriven.

– Det som det avgörande säger är att man inte ska dömas för ett uppsåtligt brott om man inte har uppsåt. Det finns alltid möjlighet att hävda att man inte haft uppsåt. Den invändningen kan man göra i andra fall också där brottet kräver uppsåt. Ofta är det inte svårt att se att en person har varit uppsåtlig även om den varit berusad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".