Justitiekanslern ska på uppdrag av Säpo granska om professor Birgitta Almgren brutit mot tystnadsplikten i sin bok "Inte bara spioner". Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

JK granskar bok om Stasi i Sverige

1:50 min

Justitiekanslern (JK) inleder en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten mot författaren Birgitta Almgren för uppgifter i hennes bok "Inte bara spioner", som handlar om den östtyska spionorganisationen Stasi och svenskar som var agenter.

Det är säkerhetspolisen Säpo som begärt att JK ska pröva innehållet i boken för att undersöka om identiteten på utpekade agenter har avslöjats i boken.

Birgitta Almgren som är professor vid Södertörns högskola fick via en dom i Regeringsrätten tillstånd att se handlingar om Stasi som finns i Säpo, säkerhetspolisens, arkiv. Hon fick tillstånd att läsa, men inte publicera eller lämna vidare uppgifter till någon annan, som gör att enskilda personer kan identifieras. Hon får inte heller bland annat nämna anställda vid Säpo vid namn, eller deras arbetsmetoder. Bryter hon mot detta kan hon fällas för brott mot tystnadsplikt står det i regeringsrättens dom.

Hennes bok "Inte bara spioner" kom ut nu i höst och minst ett 50-tal personer var enligt Birgitta Almgren agenter för den östtyska spionorganisationen Stasi i Sverige. Deras täcknamn finns med liksom vilken typ av uppgifter de lämnade vidare till Stasi.

Några av dessa personer har enligt Säpo hört av sig och anser att uppgifter som finns i Birgitta Almgrens bok gör att deras identitet har avslöjats. Det säger Sara Kvarnström som är pressekreterare på Säpo.

Säpo har anmält saken till JK, som ska utreda om Birgitta Almgren har brutit mot tystnadsplikten. Birgitta Almgren har inte kontaktats av Säpo eller JK och känner inte till hur anmälan ser ut. Hon säger att hon har följt villkoren och inte brutit mot tystnadsplikten.

– Jag har skrivit en bok och jag har följt regeringsrättens dom och har anonymiserat, säger Birgitta Almgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista