Hamasrepresentanten Ghazi Hamad och den israeliske fredsaktivisten Gershon Baskin för samtal med varandra. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Hemliga samtal bakom Israels fångutväxling

Kommunikationen mellan parterna ännu aktiv
2:52 min

Israel och Hamas talar inte med varandra direkt, men nyligen lyckades man ändå få till stånd en dramatisk fångutväxling där soldaten Gilad Shalit frigavs efter fem år i Hamas fångenskap. Bakom kulisserna fanns två nyckelpersoner: den israeliske fredsaktivisten Gershon Baskin och Hamasrepresentanten Ghazi Hamad.

När Sveriges Radios korrespondent träffar de båda fortsätter de att kommunicera även efter fångutväxlingen.

Okej Gershon, jag talar med vår premiärminister, hör jag Ghazi Hamad säga i mobilen. Medan jag intervjuar honom ringer Gershon Baskin från Jerusalem med ett viktigt budskap från den israeliska regeringen: det handlar om att försöka få till stånd en vapenvila efter flera dagars raketbeskjutning från Gaza och israeliska motattacker. Tolv palestinier och en israel dödade.

Den tidigare hemliga kommunikationskanalen mellan Hamas och Israel är alltså fortfarande aktiv. I Jerusalem träffar jag Gershon Baskin som berättar att han omedelbart ringde Ghazi när raketbeskjutningen började:

– I torsdags när raketer sköts in i Israel ringde jag omedelbart Ghazi och frågade varför de skjuter mot oss, säger Gershon Baskin.

Ghazi Hamad och Gershon Baskin har bara träffats två gånger i verkliga livet. Gaza och Jerusalem är som olika planeter, men under de fem år som gått sedan de började kommunicera har de lärt känna varandra på telefon och e-post. Det var förtroendet mellan dem som gjorde fångutväxlingen möjlig.

Gershon stod hela tiden i kontakt med Gilad Shalits föräldrar och med Israels regering, men han tog inte emot pengar från någon.

Efter att han lyckats få hem den soldat som blivit hela Israels son, har fredaktivisten Gershon, som många israeler förr var skeptiska emot, blivit en nationell hjälte.

Medan jag träffar honom genomför han inte mindre än tre telefonintervjuer för israeliska medier om den skakiga vapenvilan med Hamas.

Men varken Gershon Baskin eller Ghazi Hamad har några illusioner om att den hemliga kanal de upprättade ska leda till något större genombrott.

Hamas är inte redo att erkänna Israel, säger Gershon Baskin besviket, medan Ghazi Hamad är nöjd med att de arabiska revolterna ytterligare har isolerat Israel.

– Hamas föredrar att inte tala med Israel. Den arabiska revolutionen gör oss starkare, människor har fått nog av Israels arrogans, säger Hamas Ghazi Hamad.

I Israel blev regeringens svar på att Palestina valdes in i FN-organet Unesco ett beslut om ytterligare 2 000 bostäder på ockuperad mark.

Hör ett längre reportage om de två männen bakom fångutväxlingen i Studio Ett i P1 i eftermiddag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".