Herman Cain, republikansk presidentkandidat, är i blåsväder. Foto: Joe Burbank/Scanpix.

Republikansk kandidat anklagas för trakasserier

"Jag har aldrig trakasserat någon sexuellt"
1:52 min

Den man som leder kampen om att bli republikanernas presidentkandidat i USA, Herman Cain, har hamnat i blåsväder. Cain anklagas för sexuella trakasserier mot två tidigare anställda och uppgifterna blir alltmer besvärande för hans kampanj.

Den republikanska tänkbara presidentkandidaten Herman Cain nekar till anklagelserna.

– Jag har aldrig trakasserat någon sexuellt, sa den tidigare pizzakungen från Georgia till Fox News, jag har bara anklagats för det.

Det är nyhetssajten Politico som avslöjat att Herman Cain på 90-talet anklagades för sexuella närmanden och trakasserier mot två kvinnliga anställda.

Cain var då chef för det amerikanska restaurangförbundet. Politico uppger att de två kvinnorna slutade sina anställningar efter en uppgörelse med Cain, där de lovade tystnad i utbyte mot en okänd summa pengar.

Presidentaspiranten Herman Cain har de senaste dagarna trasslat in sig i olika uttalanden och först nekat helt, sen ändrat sig. Han har medgett att en av kvinnorna faktiskt fick ersättning.

Men hennes anklagelser om sexuella trakasserier är falska, hävdar Cain.

Den 65-årige Herman Cain har gjort karriär som framgångsrik företagsledare och saknar tidigare politisk erfarenhet.

Enligt opinionsmätningarna är det Cain som nu leder kampen om att bli republikanernas presidentkandidat, strax före ex-guvernören Mitt Romney.

Om sexanklagelserna visar sig stämma kan det bli en tung belastning för Herman Cains politiska kampanj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".