Nytt bakslag för tyska socialdemokrater

I kommunalvalen i Nordrhein-Westfalen gjorde de tyska socialdemokraterna ytterligare en storförlust. Kristdemokraterna segrade, men till skillnad från förra veckans delstatsval i de östra delarna av Tyskland, uteblev framgångarna för högerextremister.

Bara varannan väljare röstade och missnöjet med de största partierna i Tyskland är stort. Både kristdemokrater och socialdemokrater gick tillbaka i valen i Nordrhein-Westfalen, men till skillnad från valet i östra Tyskland förra veckan, uteblev framgångarna för nynazister och högerextremister.

Det politiska etablissemanget andades ut och istället kunde de gröna och liberalerna skåla inför tv-kamerorna.

Socialdemokrater ser ny trend
Trots att tusentals socialdemokrater straffade sitt parti i klassiskt röda fästen i Ruhrområdet genom att stanna hemma, så talar partiledningen i Berlin om en ny trend.

– Förlusten kunde ha varit större, nu sjönk stödet bara med två procent, säger partiordförande Franz Münteferring.

Enligt en opinionsmätning stödjer för första gången en majoritet av alla tyskar regeringens reformer och besparingar.

Opinionsmätning för regeringen
Gårdagens kommunalval i Tysklands folkrikaste delstat och hjärtat i tysk industri med städer som Düsseldorf, Köln och Dortmund, fungerar som en gigantisk opinionsmätning på regeringens politik i Berlin.

I kampen för att få tillbaka självförtroende och respekt, greppar nu regeringen med Gerhard Schröder i spetsen efter varje halmstrå. I det här fallet en valförlust som kunde ha blivit mycket större.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista