1 av 3
2 av 3
Klicka för grafik
3 av 3

Julian Assange ska överlämnas

Advokat Björn Hurtig kommenterar beslutet
1:06 min

Wikileaks grundare Julian Assanges överklagan mot överlämning till Sverige har avslagits i London i dag.

Men domen kan överklagas.

Ett stort medieuppbåd hade samlas inför beslutet och utanför domstolen demonstrerar anhängare till Assange.

Strax innan klockan 11 kom domslutet: Assanges överklagan avlås.

Arresteringsordern är korrekt utfärdad, enligt domaren. Villkoren för borgen är oförändrade, enligt the Guardian.

Vid klockan 11.10 avslutades förhandlingarna. Vid klockan 12.20 klev Assange ut och sa till den väntande folkmassan att han de närmaste dagarna ska fundera över hur han ska gå vidare, innan han åkte taxi från platsen, rapporterar the Guardian.

Assangesidan uppger att man ska ta två veckors betänketid på huruvida avslaget ska överklagas till Högsta domstolen, rapporterar The Guardians reporter.

Om tre veckor samlas man på nytt i rätten för att avgöra om Julian Assange har rätt att överklaga domslutet.

Julian Assange kommer inte omedelbart att överlämnas till Sverige. Tidigast händer det senare i november, om hans eventuella överklagande inte tas upp, enligt brittiska tidningen the Guardians reporter.

Mot ett överklagande talar att Assange i High Court hade framfört fyra argument mot en utlämning, men att domstolen avvisade samtliga.

Julian Assanges svenske advokat Björn Hurtig kommenterar domstolens beslut.

– Det är tråkigt för Julians skull, men det var inte oväntat, säger han till Ekot.

Björn Hurtig vet inte om domen kommer att överklagas utan säger att Assange nu ska sätta sig ner med sina brittiska ombud för att diskutera det.

Julian Assange greps i Storbritannien i december förra året. I våras kom beslutet att han skulle utlämnas till Sverige, ett beslut som överklagades.

Om även dagens beslut från den brittiska domstolen överklagas, vilket många tror, kan processen dra ut ytterligare ett år på tiden.

Ekot och TT

Wikileaks och Assange

  • Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten.
  • Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska dokument, har lagts ut.
  • Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.
  • I slutet av november i fjol efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Han greps senare i Storbritannien.
  • Efter nästan ett års juridisk långbänk beslutade High Court i London på onsdagen att Assange kan utlämnas till Sverige.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".