Tidningskrönikan: Om Greklands väg framåt

Krönikan 2 nov 2011
2:52 min

Tidningskrönikan handlar i dag om premiärminister Giorgos Papandreous beslut om folkomröstning i krisens Krönikör: Karolina Lek.

Ledarskribenterna skriver sig i dag varma om premiärminister Papandreous beslut att det blir folket som ska bestämma om EU:s stora räddningspaket ska godkännas eller inte.

Utpressning, menar Norrköpings tidningar med beteckningen moderat, och skriver:

Ett krispaket som det tagit månader att mangla fram ska nu stå i vänteläge i tre månader innan grekerna behagar rösta ner förslaget. En oacceptabel väntetid som kan liknas vid ren utpressning. Utspelet får tolkas som en blandning av politisk desperation och osmaklig otacksamhet.

Men den socialdemokratiska ledarskribenten på Sydöstran håller inte med:

Det går inte att makthavare låser in sig i nattliga toppmöten och sedan komma ut och tro att krisen är löst. Alla demokratiska regeringar måste ha med sig folket om folket ska ställa upp på ett stålbad. 

Men liberala Göteborgsposten skriver:

Det är ett högt spel Papandreou spelar. Frågan är om han ens är kvar som premiärminister om någon vecka.

Liberala Upsala nya tidning frågar sig hur den genomsnittliga greken ska klara av att rösta i en sådan här svår fråga. Tidningen skriver:

Det enda ansvarsfulla hade varit att fatta detta beslut i det grekiska parlamentet. Men en ansvarslös opposition stänger effektivt den vägen. Oavsett hur frågorna formuleras, om det nu blir en folkomröstning, kommer de felaktigt antyda att det finns lättare vägar ur krisen.

Sydsvenskan, oberoende liberal, menar att det inte verkar sannolikt att folket i Grekland skulle rösta ja till krispaketet men Nerikes allehanda, som också är liberal, har hopp:

Premiärminister Papandreou är inträngd i ett hörn och väljer att spela högt. Detta vansinne kan visa sig vara smart. Om regeringen kan få till rätt formulering till folkomröstningen kommer den att handla om ja eller nej till euron. Om så blir fallet ökar oddsen betydligt för att grekerna röstar ja – till euron och därmed till sparpaketet.

Arbetarbladet med beteckningen socialdemokratisk skriver att som man bäddar får man ligga:

För EU:s del finns inget annat att göra än att gilla läget. Vad vi ser just nu är delvis resultatet av det obegripliga beslut man en gång fattade som gav Grekland tillträde till eurozonen, trots en redan då usel ekonomi.

Men borgerliga Östgöta correspondenten kallar Papandreous uppträdande arrogant och populistiskt:

Papandreou ser förmodligen det här som sitt sista halmstrå att kunna bli återvald. Kan han frånsäga sig ansvaret för krispaketet genom att skylla på folket bedömer han det kanske som att han har en chans. Det är ett mycket fult spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".