Ljudsekvenser ur radiokommunikationen ombord spelades upp i dag. Foto: Misha Japaridze/Scanpix

Pilotfel bakom olyckan där Stefan Liv dog

Piloternas samtal spelades upp
1:32 min

Haverikommissionen har utrett flygkatastrofen i ryska Jaroslavl, där i stort sett hela ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl omkom. Bland de döda fanns den svenska hockeyspelaren Stefan Liv. Hela skulden läggs nu på piloterna.

Bland annat hade andrepiloten tagit ett otillåtet medel som gör att reaktionsförmågan försämras.

På en storbildsskärm kunde pressen i dag, sekund för sekund, följa minuterna före flygkatastrofen den 7 september i år samt höra samtalet som fördes mellan planets första och andra pilot. I den sista ljudsekvensen har planet tagit fart längs startbanan och man hör en upprörd röst ropa ”vad gör du?”

Planet, en Jak 42, störtade en kort stund senare en bit utanför Jaroslavl. Ombord fanns stadens stolthet, ishockeylaget Lokomotiv som var på väg till premiärmatchen i ishockeyligan KHL. Totalt omkom 44 personer, bland dem flera utländska hockeystjärnor. Bara en flygingenjör överlevde kraschen.

Haverikommissionen konstaterade i dag att de yttre förutsättningarna var utmärkta. Det var bra flygväder och planet var grundligt genomgånget. Slutsatsen blir därför att det var den mänskliga faktorn som helt låg bakom olyckan. Enligt utredningen var den direkta orsaken att en av piloterna av misstag bromsade i samband med att planet skulle lyfta. En förklaring till det skulle kunna vara att piloterna var mer vana vid att flyga plan av en annan typ, Jak 40, där systemet är något annorlunda.

Det har också visat sig att en av piloterna före start tag ett medicinskt medel som kan påverka reaktionsförmågan negativt.

Haverikommissionen riktar skarp kritik mot flygbolaget Jak Servis säkerhetsrutiner och företagets utbildning av piloter.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".