Australiske Assange vill inte synas

Extremt intelligent, hemlighetsfull och paranoid. Så beskrivs Julian Assange, grundaren av WikiLeaks.

Julian Assange föddes i Townsville, Australien i juli 1971, som son till föräldrar som jobbade med teater och reste mycket.

I tonåren blev Assange känd som suverän datorprogrammerare.

1995 greps han och erkände sig skyldig till att ha hackat sig in i andra datornätverk. Han slapp fängelse mot att han lovade att inte göra om det.

I 20 årsåldern studerade han matematik och fysik vid universitetet i Melbourne.

Han har inte någon fast bostad och bär ofta på en ryggsäck, som följer med från stad till stad där han lyckats bo hos olika bekanta i länder från Island till Kenya. Precis som i Stockholm där han fick nattrum hos en av kvinnorna, som senare polisanmälde Assange för våldtäkt och sexuella övergrepp. 

En man som beskrivs som extremt intelligent, beslutsam, intensiv och ibland paranoid. Men också känd som hemlighetsfull med flera mobiltelefoner och ständigt oroad för att vara övervakad.

Han har gjort allt för att undvika att någon avslöjar något om hans privatliv, men i september kom en ickeauktoriserad biografi.

I den avslöjas en hel del både om Assanges finanser och hur det står till med hans skapelse WikiLeaks.

Trots de rättsliga svårigheter som Assange nu befinner sig i har WikiLeaks fortsatt att publicera över 250 000 nya uppgifter tillsammans med olika tidningar över världen.    

WikiLeaks websida startade 2006, där kunde vem som helst läcka nyheter. Idag har sidan fem heltidsanställda, dubbelt så många som arbetar gratis och dessutom hundratals som arbetar frivilligt deltid med sidan.

Enligt Assange har sidan mottagit hundratals dokument, som ingen ännu har haft tid att gå igenom.

I förra veckan sa Assange att WikiLeaks måste stoppa släppa hemliga dokument och istället fokusera på att samla in pengar om inte blockaden som kreditbolagen Visa och MasterCard infört mot Wikileaks fram till slutet av året hävs.

Flera amerikanska företag, Bank of America, Visa , MasterCard , eBay, PayPal och Western Union stoppar alla betalningar till WikiLeaks, vilket enligt Assange innebär att 95 procent av finansieringen är borta.

WikiLeaks sidor följs av minst 300 000 och 400 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".