Minitoppmöte om räddningspaketet i kväll

"De har lagt en bomb under hela överenskommelsen"
2:24 min

Det råder fortsatt osäkerhet om förra veckans räddningspaket för Grekland och euron. I kväll håller flera av Europas ledare ett extra "minitoppmöte" med anledning av den grekiska regeringens besked att man vill folkomrösta om räddningspaketet. Samtidigt säger Nederländernas parlament att man just nu inte kan godkänna den senaste överenskommelsen för att rädda euron.

Det tog månader av hårda förhandlingar att få på plats förra veckans nya europaket, med bland annat skuldlättnad för Grekland och en förstärkning av räddningsfonden EFSF. Men det grekiska beskedet i förrgår, att regeringen vill låta folket rösta om paketet, verkar ha ställt allt på ända.

Vid en debatt i Nederländernas parlament i går kväll var de stora partierna överens om att det är för tidigt att ge grönt ljus åt förra veckans överenskommelse här i Bryssel. Den liberale premiärministern Mark Rutte sa att alltför mycket är oklart om detaljerna i paketet. Och han kallade det grekiska beslutet om folkomröstning en "extremt olycklig utveckling". De nederländska socialdemokraterna är också mycket kritiska till grekernas beslut.

– Jag tycker att de har lagt en bomb under hela överenskommelsen, säger socialdemokraternas talesperson i finansfrågor, Ronald Plasterk till Ekot.

Om det blir något kvar av räddningspaketet för euron efter grekernas beslut om folkomröstning är de nederländska socialdemokraterna ändå tveksamma till att godkänna det.

– Vi är allvarligt oroade för att det här paketet inte är starkt nog, säger Ronald Plasterk.

Krisen i Grekland och övriga eurozonen är i fokus när ledarna för världens största ekonomier i morgon har G20-möte i Cannes i Frankrike. Redan ikväll blir det en slags nyinsatt "minitoppmöte". Där den grekiske premiärministern Papandreou lär utsättas för hårt tryck om sitt folkomröstningsbeslut från bland andra tyska förbundskanslern Merkel och franske presidenten Sarkozy.

Nu på förmiddagen stod det klart att den grekiske premiärministern får med sig sin finansminister Evangelos Venizelos till kvällens möte i Cannes. Men Venizelos riktade i går öppen kritik mot sin premiärminister. Finansministern sa till grekiska journalister att Papandreou borde ha kontaktat ledare i övriga euroländer innan han meddelade att det kommer bli en folkomröstning.

För fyra år sedan utkämpade Venizelos och Papandreou en hård strid om makten i det socialdemokratiska partiet. Papandreou vann då, men det finns bedömare som anser att Venizelos nu försöker manövrera ut Papandeou. Så sent som i går meddelade flera tunga socialdemokrater att de kräver Papandreous avgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".