Behovet av fängelsepersonal oklart

Förändringarna inom kriminalvården väntas bli stora de kommande åren, med många nya fängelseplatser. Men fackförbundet Seko är osäkert på hur stort personalbehovet är och ställer frågan i ett brev till samtliga klubbordföranden runt om i landet.

– Vi går ut imorgon med ett brev till samtliga våra klubbordföranden inom hela kriminalvården, där vi ber dem att söka förhandling med sina respektive motparter för att diskutera den senaste tidens händelser och vilka konsekvenser det kan få för bland annat bemanningsfrågorna, för beredskapsplanerna, för övningar och liknande, säger fackförbundet Sekos ombudsman Roal Nilssen.

Hur viktigt tror ni att det är med mer personal om man jämför med andra åtgärder som görs?

– Enligt vår uppfattning så har de intagna flyttat fram sina positioner på senare tid. Ett sätt att kunna återta en del av det territoriet och ha kontroll över situationen är naturligtvis att öka personalbemanningen. Det finns inte så många andra sätt att göra det på, säger Roal Nilsson.

Osäkert personalbehov
Inte ens idag vet alltså fackförbundet Seko hur många personer ytterligare som skulle behöva anställas inom kriminalvården.

Det finns inget nyckeltal; alltså att det måste vara x antal anställda per avdelning. Kraven varierar från anstalt till anstalt, bland annat beroende på vilka som avtjänar sina straff där.

Sekos undersökning görs om nuläget. Hur behoven ser ut i framtiden när antalet platser byggs ut är också oklart.

Ytterligare 2 000 platser
I år ska 800 nya platser tas i bruk och totalt ska 2 000 platser tillkomma fram till år 2008, enligt regeringen.

Justitiedepartementet uppger på måndagen att extrapengarna som kriminalvården får kommer att betyda mer personal, men det är inte klart hur många fler det handlar om.

Kriminalvårdsstyrelsens nye chef Lars Nylén tycker också att frågan är viktig.

– Nu har jag ju hunnit se i budgetpropositionen vad regeringen föreslår till riksdagen och där finns det mera pengar, men det är också så att vi får mera platser. Det ska bli ett nettotillskott på anstaltsplatser och då hoppas jag att man har räknat rätt så att man också kan bemanna de nya anstaltsplatserna på ett riktigt och rimligt sätt, säger han.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".