Får inte stå trångt.

Myndighet försvarar dispens för burar

Bondeägda Swedish Meats förvarar kor i stålrörsburar som är så trånga att djuren knappt kan röra sig i väntan på slakt. Kammarrätten har förbjudit sådana burar men jordbruksmyndigheterna har givit branschen klartecken att fortsätta.

Veterinär Barbro Björklund har sett kor dö i Swedish Meats burar.

– Djur är fängslade och uppbundna. Jag har varit med om djur som stoppat in huvudet under de här grindarna och dött under natten eftersom man inte har någon tillsyn under natten, säger hon.

– I januari hittade jag en död stut. I en hel rad fanns det inga mellangrindar neddragna. Djuren före och efter trampade på den medan jag stod och tittade på.

Sista stora problemet på slakterierna
De trånga stålrörsburar som Swedish Meats storslakterier förvarar kor i väntan på slakt kan vara livsfarliga för djuren.

En rad veterinärer Ekot talat pekar ut de här så kallade Uddevalla-burarna som det sista stora djurskyddsproblemet på svenska slakterier. I bur kan kor inte heller utföra naturliga beteenden som att slicka sig, vända sig, bli mjölkade eller ligga på strö.

Användningen sker i strid med förbud i högsta instans, kammarrätten, där koburarna förbjöds 1992. Liksom med hönsburar har användningen skett på dispens.

Dispens efter initiativ från branschen
Lotta Berg är veterinärinspektör på Djurskyddsmyndigheten i Skara. Hon bekräftar att myndighetens dispenser ges på initiativ från branschen.

– Vi ser naturligtvis på detta med allvar. Föreskrifterna är ständigt under diskussion med både branschen och tillsynsmyndigheterna, säger hon.

Vad säger du om att kor dör i den här boxarna därför att de fastnar med hornen och bryter nacken och så vidare?

– Det är självklart inte acceptabelt.

Det går inte heller att mjölka korna. Hur ser ni på det?

– Det är ett besvärligt område. De djuren skall inte komma in till slakteriet förrän samma dag som de ska slaktas. Det gäller de flesta djuren. Det är dags att se över en hel del av de föreskrifter som finns när det gäller verksamhet på slakterier.

I Swedish Meats burar tvingas korna stå på spalt, en sorts betonggaller som stressar djuren och är förbjudna i kostallar. Djurskyddsmyndigheten ger slakterierna dispens för spaltgolv men medger att det strö kor ska ha i burarna faller igenom golvgallren.

– Det här är ett svårlöst problem så länge man har djuren i så här pass små boxar, säger Lotta Berg.

Varför tillåter ni då att man har det?

– Därför att det hittills inte har visat sig vara möjligt att genomföra något annat system.

Den 13 oktober har jordbruksdepartementet kallat slakteribranschen till möte om kritiken mot dessa burar.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista