Foto: Thanassis Stavrakis/ Scanpix.

Chat om krisen i Grekland

Hur vill grekerna själva lösa krisen? Chat med den grekiska journalisten Antonis Chadiz i Aten, som bott i Sverige i 15 år, om dramat i Grekland. Här får du läsa chatten i efterhand.

Moderator: Hej och välkomna att ställa frågor till Antonis Chadiz, svensktalande grekisk journalist!

15:23, 2 november 2011

Eken: Hej! Jag undrar. Det var inte länge sedan Grekland vann fotbolls-EM och framtidstron var på topp... Grundar sig den grekiska, ursäkta uttrycket, låne-hybrisen någonstans däri känslan av att vara oövervinnliga?


Antonis Chadiz:

Det blir katastrof, om Grekland måste lämna euron. Om det blir nej måste vi lämna euron och då är vi tillbaka i drakmern och då blir det dyrare staten. Det blir väldigt svårt att leva med ddet som vi har i Grekland.

15:23, 2 november 2011

Sofi: Förstår verkligen inte grekerna att de måste betala skatt som i andra länder? Hur har dom haft det egentligen?


Antonis Chadiz: Det är klart att grekerna förstår inte riktigt, många tänker varför ska man betala skatt till en stat, som inte gör något för folket. De har faktiskt rätt, därför att när du betalar skatt så får du normalt något tillbaka som sociala förmåner. Men i Grekland saknas det, du känner inte att du får något för skatten du betalar. Jag vet att det är fel det här. Det saknas den kultur som ni har i Sverige.

15:26, 2 november 2011

Sofi: Måste det göras en folkomröstning för att grekerna ska förstå att de egentligen inte har något att välja på eller? Många tycker ju att de framstår som lite "dumma" med deras gatuprotester, vad tror de att de kan uppnå med det?


Antonis Chadiz:

Det är riktigt på något sätt att folk bara demonstrerar och protesterar och gör ingenting och nu när regeringen säger att det ska bli en folkomröstning som ska bestämma. Då säger de flesta partierna utom regeringspartiet Pasok nej. Vi saknar en svensk kultur, vi har inte haft en folkomröstning sedan 1974 när vi röstade bort monarkin. Det heter att folk ska bestämma, men det saknas förståelse för vad det innebär. Senaste folkomröstningen var ju för 37 år sen, hur ska greker veta vad det egentligen är.

15:29, 2 november 2011

Gunnar: Finns det greker som tycker att även det egna folket och inte bara politikerna och omvärlden bär ansvar för situationen? Dvs hur är det med självkritiken?


Antonis Chadiz: Ja, det är mycket dåligt. Självkritiken är ett ord som sällan används här. Man tycker inte om det . De flesta tycker att de är säkra på att de har rätt. I Sverige används ofta ordet tror, när jag kom tillbaka efter 15 år till Grekland och använde ofta ordet jag tror, chefen kom och sa nej det är inte så här är vi säkra.

15:32, 2 november 2011

mats: vilka alternativ har egentligen grekland om man inte ska ta hjälp av euroländerna och IMF?? Om de röstar nej vill säga...


Antonis Chadiz: Det blir katastrof!

15:32, 2 november 2011

Cecilia Johansson: Hej! Jag förstår inte riktigt vad grekerna är upprörda över. Är det inte så att de har haft bättre förmåner än i Sverige, till exempel med pensionsåldern? Du som kan jämföra mellan länderna, vilket har haft "bäst" förmåner för sina medborgare?


Antonis Chadiz: Hej Cecilia!
Nej Sverige har bättre förmåner för sina medborgare. I Grekland är det små grupper som har mycket bättre förmåner, som journalister ;-) , men den största gruppen av greker har inte det bättre än i Sverige. När jag kom från journalistjobb i Sverige till Grekland gick jag ned i arbetstid bara sex timmar. Det är akademiker och politiker som har tjänat på systemet. Men 80 procent av folket har det sämre. En läkare och tandläkare här kan tjäna mycket bra.

15:35, 2 november 2011

Merkel: Varför är grekerna så arga på Tyskland? Det verkar som om en del anser att Greklands problem ska skyllas på tyskarna. På bilder från demonstrationer har jag bland annat sett att det förekommer plakat med kopplingar till tredje riket. Varför?


Antonis Chadiz: Det finns, men det är en minoritet som gör så. Inte de flesta greker. Tyskarna är just nu ledare inom EU och det är inte så ovanligt att det är just ledaren som får skulden. I många andra länder ges USA skulden för allting och i Grekland är det Tyskland. Historiskt finns också frågan om naziguldet, att nazisterna lånade ur grekiska statskassan guld, men det är faktiskt en minoritet som talar om det och som faktiskt har en aning om det.

15:38, 2 november 2011

vill veta mer: Vad händer om Grekland tackar nej till krispaketet och träder ur euron? Vad innebär de föreslagna åtstramningarna rent konkret? Vilka alternativa förslag till att lösa krisen framhålls av kritikerna till paketet och hur realistiska är de?


Antonis Chadiz: Ett nej blir katastrof för Grekland och det finns egentligen inget alternativ. Vi blir helt isolerade inte bara från Europa utan hela världen. De som vill säga nej har inga konkreta förslag, det finns visserligen vänstergrupper som bara säger att vi ska fortsätta i alla fall, men de har inte konkreta förslag.

15:39, 2 november 2011

Andreas: Tror du att Grekland kommer att "åka ur" EU om de röstar nej? Isåfall, finns det inga positiva aspekter för EU:s ekonomi att de inte behöver betala för Grekland?


Antonis Chadiz:

Det kan jag inte svara på.

15:41, 2 november 2011

Göran Kristensson: Jag undrar hur alla de som protesterar vilt mot alla förslag till lösningar i stället vill lösa krisen, (jag antar att de flesta greker inser att set är en kris, eller ...) Man kan inte bara protestera mot allt, man måste ha något förslag om vad man ska göra istället!


Antonis Chadiz: Jag håller helt med om det. Jag tror inte det finns någon annan väg är att vi fortsätter att vara med i euron. Om vänner frågar mig vad jag ska göra om vi tvingas lämna euron då vill jag inte heller vara kvar, men att återvända till Sverige till exempel vore inte så lätt. Vi måste fortsätta vara kvar i euron och i EU, det finns inget annat.
Jag är inte nöjd med beslutet om en folkomröstning, jag skulle föredra att vi fortsatte på den överenskommelse vi fick för en vecka sedan. Men den politiska situationen är svår här i Grekland. Jag tycker att Papandreou hade för bråttom att ta sitt beslut, men jag förstår honom också, han hade ingen annan väg. Jag föredrog att han skulle ha avvaktat.

15:45, 2 november 2011

Andreas: Tack för svaret! Jag undrar också om chansen är stor för att Grekland röstar ja? Det vore väl bäst för oss alla om de gjorde det?


Antonis Chadiz: Jag håller med dig Andreas och jag hoppas att det blir så att man röstar ja. Jag vill vara med i EU och hoppas att alla eller i alla fall dem flesta vill det. Men grekerna har blivit mer skeptiska till EU, men till slut tror jag ändå att de kommer att rösta med förnuft och då måste det bli ett ja. Folkomröstningen som hölls 1974 och då röstade 73 procent för att avskaffa monarkin, det krävs minst 40 procent som röstar för att resultatet ska godkännas. Men nu är det för tidigt att säga att vi klarar detta. Det är riskabelt.

15:48, 2 november 2011

vill veta mer: Har den grekiska regeringen vidtagit åtgärder för att driva in skatter från de mest förmögna? Varför vänder inte det grekiska folket sin ilska mot de rika privilegierade grupper som smitit från att betala skatter?


Antonis Chadiz: Det har regeringen faktiskt försökt, men för att fungera krävs en fungerande stat. Skattemyndigheten i Grekland kan inte göra någonting, de är inte vana att driva in pengar. Det kommer rådgivare hit från EU som ska hjälpa Grekland att få skattesystemet att fungera och han som ska omorganisera här är svensk, men han har inte börjat än. Det saknas kontroll helt och hållet idag och sen finns mycket korruption också inom skattemyndigheten. Jämför med Sverige där du aldrig kan gå in till exempel i Skatteskrapan i Stockholm och bara prata med vem du vill som har hand om din skatt, men i Grekland gör folk det hela tiden. Du går till skattmasen och ger lite pengar för att slippa betala skatt.

15:53, 2 november 2011

Gunnar: Varför kan inte Grekland sälja realtillgångar till någon som har pengar, Kina t.ex ? Det är så man måste göra som privatperson, i annat fall konfiskerar kronofogden de tillgångar man har.


Antonis Chadiz: Jag vet att det finns sådana tankar att sälja hus på grekiska öar, det finns mycket egendom där. Det blir nog mer till europeer än till Kina. Dessutom planeras att byggas 1,5 miljoner nya småhus på alla öar och med strandtomter, som ska säljas till europeer. Men det tar förståss tid att göra just det.

16:01, 2 november 2011

Moderator:

Därmed tackar vi Antoniss Chadiz för idag. En liten korrigering ska vi också göra, på signaturen Ekens fråga var svaret som följer: Nej , det kan man inte säga precis. Det fanns ganska många som kände så att vi var ett speciellt folk kan man säga. Inte bara fotbollen. Det finns ganska många här som lever på att vi är en del av folket som skapade demokratin och att vi är ett speciellt folk. Det finns partier som utnyttjar den här känslan, små högergrupper.
I ett land där ingenting går bra finns utrymme för sådan populism.

16:03, 2 november 2011

Moderator: TACK för alla frågor för den här gången. Vi lär återkomma till Grekland igen!

16:03, 2 november 2011


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".