1 av 2
Penny Bouli och kusinen Yula tror att Grekland kommer att gå i konkurs. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 2
Argyris Kazmias och Nikos Georgiou tänker rösta nej. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Folkomröstning ett svårt val för grekerna

"Grekland kommer att gå i konkurs"
2:04 min

Beskedet att premiärministern vill att Grekland ska folkomrösta om EU:s och Internationella valutafondens räddningspaket har skakat om övriga Europa. I Aten funderar greker på vad ett ja eller nej i folkomröstningen kommer att få för konsekvenser.

– Jag kommer att rösta nej, säger Penny Bouli som bor i Aten.

– Det finns ingen väg ut ur det här och jag tror inte det här paketet kommer att lösa situationen. Jag har bara fyra euro i fickan, det är allt jag äger, säger hennes kusin Yula, som också vill rösta nej trots att hon tror att det kommer att få allvarliga konsekvenser.

– Grekland kommer att gå i konkurs, säger båda två.

– Men det är oundvikligt att landet någon gång går i bankrutt. Antingen vi tar emot stödpengarna eller inte, säger Penny. Så det spelar egentligen ingen roll hur vi röstar.

Argyris Kazamias och Nikos Georgiou sitter och dricker espresso och röker på ett kafé i Aten. De tänker också rösta nej:

– En person eller regering kan inte välja för 10 miljoner personer, när det gäller så här svåra frågor, säger Nikos.

Båda tror att ett grekiskt nej skulle kunna innebära slutet för euron, men de säger att det är omöjligt att gissa vad ett nej egentligen skulle innebära.

Giorgos Papandreous besked om folkomröstning kom som en chock för övriga Europa, men hans rådgivare Giorgos Markakis, säger att premiärministern inte har något alternativ i det svåra ekonomiska läge som Grekland är mitt inne i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".