Fjorton morgontidningar blir tabloider

I höst kommer Dagens Nyheter och Östersundsposten att gå över till tabloidformat. Under de senaste åren har många tidningar övergivit det klassiska fullformatet för det mer hanterbara tabloidformatet. Bara i år kommer 14 tidningar att byta format.

I Uppsala är chefredaktören för Uppsala nya tidning, Lars Nilsson, i full fart med att förbereda formatförändringen, som ska ske i februari nästa år.

– Tabloidformatet är ett läsarönskemål, som vi har haft länge. Man vill ha en behändigare tidning som armarna räcker till för och som man kan ta med sig på tåget och bussen. Den får bättre plats på köksbordet också, säger Lars Nilsson.

På Upsala nya tidning går tryckpressarna för fullt. Just nu trycker man tidningen Metros tidning, som kommer ut på helgerna.

Papperskostnaden minskar
Tryckeriet har flera lönande sidouppdrag, förutom huvuduppgiften att trycka själva tidningen. När tidningen går ner i format kommer papperskostnaderna att krympa ordentligt.

– Det är gungor och karuseller. Man sparar papper och man kan gå ner i format i rubriker och bilder, men det medför också mindre annonser, som man inte kan ta lika mycket betalt för, säger chefredaktören Lars Nilsson.

Utvecklingen har accelererart. På 1950-talet var över 80 procent av alla tidningar fullformat eller broad sheet. Förra året var över 80 procent av tidningarna tabloider.

14 tidningar minskar formatet
I år går ytterligare 14 svenska tidningar över till det mindre formatet, enligt uppgifter från Göteborgs universitet.

Doktoranden Josefin Sternvik ska doktorera på effekterna av omläggningen till tabloider. Hon köper inte argumentet att läsarna efterfrågar förändringen.

– I de undersökningar som vi har gjort visar det sig att formatet inte är så viktigt för publiken. Man är nöjd med det man har, säger Josefin Sternvik.

Varför byter då tidningarna format?

– Det verkar finnas många anledningar. Det är modernt, man vill spara papper och man har inte så mycket redaktionellt material att man fyller ut tidningen, säger Sternvik.

På Upsala nya tidning fortsätter förberedelserna. En förändring av formatet är inte bara form. Det kommer också att få effekter på innehållet, säger chefredaktören Lars Nilsson.

– Jag tror journalistiken blir rappare. Man måste tänka mer på hur man skriver artikeln och vilka artiklar som kräver ett rejält utrymme och vad som kan uttryckas kortare, säger Lars Nilsson.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".