Foto: Matt Rourke/Scanpix

Fler dör av smärtstillande än av knark i USA

Antalet dödsfall ökar snabbt
1:07 min

I USA ökar missbruket av smärtstillande läkemedel dramatiskt, visar en färsk rapport. Fler människor dör av dem än av tunga narkotikapreparat.

Användningen av receptbelagda smärtstillande läkemedel i USA har fyrfaldigats de senaste tio åren. Till stor del handlar konsumtionen om ett missbruk. Tolv miljoner amerikaner över 12 år använder sådana - inte för smärtlindring utan som ett berusningsmedel. Det är i dag det snabbast växande drogproblemet i USA.

Antalet dödsfall ökar också snabbt. Det senaste året som det finns siffror för är 2008. Då avled 15 000 personer i USA av överdoser av läkemedel, jämfört med 4 000 tio år tidigare.

Det betyder också att det är fler amerikaner som avlider av smärtstillande medel än av heroin och kokain tillsammans. Den främsta förklaringen till den dramatiska ökningen av läkemedelsmissbruk är att det är så lätt att skaffa sig preparaten. Rapporten säger därför att det behövs en uppstramning när det gäller receptutskrivandet. Bland annat visar det sig att bara tre procent av USA:s läkare svarar för mer än 60 procent av alla recept på smärtstillande medel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".