Ingen förändring av Feds politik

Samtal med Sten Sjöström kl 18
2:22 min

Vid 17.30 kom USA:s centralbank Federal Reserve med sitt räntebesked, som lämnar den viktigaste styrräntan oförändrad inom intervallet 0,0 till 0,25 procent.

Ekots New York-korrespondent Sten Sjöström svarar på några frågor.

Vad blev beskedet?

– Att det inte sker någon förändring av Feds politik, vilket de flesta bedömare förväntat sig. Lågräntepolitken ligger fast till 2013 och det tas inga nya initiativ för att stimulera tillväxten. Det var stor enighet i Fed.

Vad säger det här om hur det går i den amerikanska ekonomin?

– Fed gör en vagt postitiv bedömning av USA:s ekonomi. Man säger att den har stärkts något samtidigt som man betonar att det finns stora risker och att arbetslösheten kan sjukna måttligt. Trots allt har vi under tredje kvartalet starkare tillväxt än under första halvåret. 2,5 procent under tredje kvartalet. Och det verkar som att Fed tror att ekonomin kan fortsätta traggla sig fram utan ökade stimulansåtgärder.

Tidigare har Federal Reserve satt in vad som kallas kvantitativa lättnader, till exempel att man tryckt mer pengar eller stödköpt statspapper. Fanns det sådana diskussioner nu?

– Diskussionen om att ägna sig åt kvantitativa lättnader har funnits. Läser man mellan raderna kan man se att det är ett verktyg som man kan tänkas ta till i framtiden. Men nu bedömer man att man klarar sig utan det.

Hur har eurokrisen påverkat Federal Reserves bedömning?

– Det som händer i Europa ligger som en svart skugga över USA. Går det dåligt för Europa drabbas USA. Men Fed har svårt att bedömda i vilken riktning det kommer att gå. Om krisen fördjupas kanske de omprövar politiken.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".