Försäkringskassan inte självkritisk

"Vi kan inte tillämpa det på något annat sätt"
1:50 min

Försöket att göra arbetsskadeförsäkringen mer jämställd har misslyckats. Det visar två färska rapporter. Men Försäkringskassan som både utreder och fattar beslut i arbetsskadeärenden tycker trots allt att de gör så gott de kan.

Monica Svanholm är verksamhetsansvarig för arbetsskadeförsäkringen på Försäkringskassan.

– Det finns inget jämställdhetsmål uttryckt i regelverket, så vi kan inte tillämpa något som inte finns, säger hon.

Men ambitionen var att det skulle bli mer jämställt när det gjordes om. Tycker du att ni har lyckats med det?

– Vi kan inte tillämpa det på något annat sätt.

2002 ändrades arbetsskadeförsäkringen så att beviskraven för att få ersättning sänktes. Tanken var att den skulle bli mer jämställd. Men fortfarande är skillnaderna stora.

Enligt en genomgång av 400 ärenden från förra året som Försäkringskassan själv gjort fick över hälften av alla i mansdominerade yrken som gruv-, bygg- och anläggningsarbeten rätt till ersättning. I kvinnligt dominerade yrken som vård och omsorg fick knappt en procent ersättning.

Men Monica Svanholm på Försäkringskassan ser inte detta som ett misslyckande. Regelverket säger att det krävs vetenskaplig grund för att påstå att en viss skada uppkommit på grund av arbetet och för typiska kvinnoyrken saknas forskning att luta sig mot.

– Det finns mer forskning på de arbetsmiljöer som män verkar, säger hon.

Men viss självkritik finns. Försäkringskassan erkänner att handläggare ibland tagit "genvägar" till beslut. En arbetsskada uppkommen i ett vårdyrke har slentrianmässigt avslagits utan tillräcklig helhetsbedömning.

– Vi kanske har tittat för mycket på yrken och trott att det säger innehållsmässigt vad det handlar om, säger Monica Svanholm.

Gunnar Axén, moderat och ordförande i socialförsäkringsutskottet, menar liksom en granskning av Inspektionen för socialförsäkringen att Försäkringskassan inte helt lyckats implementera nuvarande regelverk. Men han utesluter inte förändringar. En tanke är att införa en lista över skador som ger rätt till ersättning, som i våra grannländer.

– Många kunniga inom området brukar peka på det som en möjlig lösning. Det är något som vi måste överväga, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".