Nordkalk i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.

Facket kräver skärpning efter olyckan i Luleå

Efter arbetsplatsolyckan i Luleå sent i går kväll där två unga män fick livshotande brännskador kommer nu kritik från fackligt håll.

Olyckan inträffade på Nordkalk, som är leverantör till ståltillverkaren SSAB, men de skadade jobbade för två olika entreprenörsfirmor.

Nu kräver IF Metall skärpning hos företag som hyr in underentreprenörer. Jörgen Näsström är ombudsman i Norrbotten:

– Man måste ta samordningsansvaret. Det företag som lejer entreprenörer måste ta regelverket på ett större allvar, säger han.

Nordkalk hade hyrt in två firmor för att reparera och rengöra kalkugnen.

Strax före midnatt i går inträffade ett ras i ugnen och het vattenånga och bränd kalk flödade över personalen och sju skadades.

Ett av företagen är Empower och regionchefen Ivan Strandberg säger att hans personal inte hade utfört just den här typen av uppdrag förut:

– Det är Nordkalk som har kunskapen om hur det ska göras, vad som ska göras, när det ska göras, vilken utrustning man ska ha och så vidare. Vad vi har gjort är att vi tillhandahållit personal som tidigare jobbat på Nordkalks anläggning men inte just med denna typ av jobb. Det här är att betrakta som en akut produktionsstörning som har inträffat.

Har ni fått information om vilka faror det här jobbet skulle kunna medföra?

--Jag låter utredningen ha sin gång så får vi svar på den frågan.

De två med livshotande skador är i 20- och 25-årsåldern och vårdas på Brännskadecenter i Uppsala. De har brännskador på huden och frätskador på ögonen och i luftvägarna.

Olyckan utreds av polis, Arbetsmiljöverket och företaget Nordkalk. Fabrikschefen Dan Geidemark säger att de sedan tidigare är väl bekanta med de inblandade entreprenörsfirmorna:

– Båda firmorna är samarbetspartners som vi jobbar mycket med, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".