Syriens president Bashar al Assad. Foto: Scanpix
syrien

Flera döda trots löften om att stoppa våldet

Syrien lovar stoppa våldet
1:14 min

Syrien går med på förslagen i Arabförbundets plan som syftar till att stoppa det åtta månader långa våldet mot demonstranter men under dagen har våldsamheterna i landet fortsatt.

Den syriska regeringen har godkänt flera åtgärder som föreslagits av Arabförbundet som syftar till att sätt stopp för våldet i landet. Enligt planen ska regimen omedelbart upphöra med attackerna mot demonstranterna, dra tillbaka alla stridsvagnar och pansarfordon från gatorna samt inleda en dialog med oppositionen.

Förslagen presenterades vid ett krismöte i Kairo  i dag, där representanter samlades för att diskutera planerna.  "Arabförbundet välkomnar den syriska regeringens samtycke till den arabiska planen”, hette det.

Förbundet betonade behovet av omedelbar tillbakadragande av stridvagnar och pansarfordon från gatorna och ett fullständigt och exakt genomförande av punkterna i planen.

Regeringen har även gått med på att låta oberoende journalister komma in i landet och släppa alla politiska fångar.

Under tiden i dag har syriska säkerhetsstyrkor dödat minst 11 fabriksarbetare i en by nordväst om staden Homs, enligt aktivister som Reuters talade med.

Den rapporten följde en annan rapport om att nio alawiter som skulle ha dödats. De nio alawiterna skulle ha släpats från en buss nära staden Homs och sedan dödats.  Offren stoppades vid en vägspärr tidigare i dag där de sköts av styrkor, enligt aktivisterna.

Även 15 personer ur säkerhetsstyrkan har dödats av desertörer i två skilda händelser, enligt en Londonbaserad människorättsorganisation som AFP har talat med. Enligt organisationen är attackerna ett svar på mordet på de elva 11 fabriksarbetarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".