OS-snyltare får betala

Allt går att sälja i OS-tider med ord och symboler som anspelar på OS. Men dyra efterräkningar väntar dem som under Aten-OS snyltat till sig reklam utan att ha varit med och betalat sponsorpengar till Sveriges Olympiska Kommitté.

Matvaror, bilar, elektronikprodukter - allt gick att sälja under OS med anspelning på olympiaden. Antingen med ord som ”OS-priser” eller med de olympiska ringarna som lockbete.

Men för att få använda de världskända symbolerna måste företagen vara sponsorer till SOK. Runt 30 svenska företag visste inte det i år, och de får nu brev från SOK med krav om ersättning för varumärkesintrång, skriver TT.

SOK har sedan 1996 varumärkesskydd hos Patent- och registreringsverket för bokstäverna OS i fjorton olika klasser av varor och tjänster. Dessutom har de olympiska ringarna och vissa andra olympiska begrepp skydd. De enda som får använda dem utan att begå varumärkesintrång är tidigare etablerade företag och produkter med olympiskt relaterade namn.

I ett första steg kräver SOK stopp för de snyltande annonserna och vill veta omfattningen. Därefter vill SOK ha ersättning för intrånget, beräknat på hur mycket företaget kan ha tjänat. Och det blir nästan alltid snabba ekonomiska uppgörelser. SOK har aldrig behövt gå till domstol med sina krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista