En pojke går förbi en indisk tegelfabrik. Foto: Channi Anand/Scanpix.
FN-rapport

Krafttag krävs mot miljöproblemen

FN: Alla måste få del av utvecklingen
1:18 min

Den positiva utvecklingstrenden i världens fattigaste länder riskerar att brytas om inte krafttag tas mot de globala miljöproblemen. Det är en av slutsatserna i den årliga FN-rapporten om utvecklingsfrågor, Human Development Report, som presenterades i dag.

Levnadsstandarden i världens fattigaste länder har stadigt förbättrats sedan den första UNDP-rapporten kom ut för drygt 20 år sedan. Men det kan ändras, varnar de oberoende författarna till årets rapport.

Runt år 2050 riskerar den positiva utvecklingstrenden att stanna upp - eller till och med gå i motsatt riktning - om inte kraftfulla åtgärder tas för att bromsa klimatförändringen och få bukt med globala miljöproblem.

FN-rapporten, som har rubriken "Hållbarhet och social rättvisa - en bättre framtid för alla", argumenterar också för att det mest effektiva sättet att nå hållbar utveckling är att sudda ut ojämlikhet, såväl mellan kön som inom hälsa och utbildning.

Veerle Vandeweerd är chef för UNDP:s miljö- och energiarbete:

– Om vi inte ser till utveckling för alla så får vi heller inte en hållbar värld. Vi kanske får en grön ekonomi, men en grön ekonomi som utelämnar de allra fattigaste kommer aldrig att fungera då folk kommer att bli olyckliga och göra revolt och lämna sina hemländer för att söka en bättre framtid, säger Veerle Vandeweerd.

FN-rapporten innehåller också ett "Index för mänsklig utveckling", det är en rangordning av världens länder som utmanar strikt ekonomiska sätt att mäta välstånd, då det väger in till exempel förväntad livslängd och utbildningsnivå.

– Utveckling, säger Veerle Vandeweerd, handlar inte bara om hur mycket pengar du har, det handlar om att ge människor valmöjligheter att leva det liv de vill. 

FN:s Human development index för 2011

I topp: 1. Norge 2. Australien 3. Nederländerna 4. USA 5. Nya Zeeland 6. Kanada 7. Irland 8. Liechtenstein 9. Tyskland 10.Sverige.

I botten: 178. Guinea 179. Centralafrikanska republiken 180. Sierra Leone 181. Burkina Faso 182. Liberia 183. Chad 184. Mozambique 185. Burundi 186. Niger 187. Kongo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".