Jimmie Åkesson. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Åkesson nobbas från Nobelfesten igen

Inte bjuden i år heller
1:05 min

Det blir ingen Nobelprisutdelning eller Nobelfest för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i år heller. Nobelstiftelsen har precis som förra året beslutat att bjuda alla riksdagens partiledare utom Åkesson.

När gästerna bänkar sig för Nobelprisutdelning och efterföljande bankett den 10 december varje år brukar riksdagspartiernas ledare vara bjudna. Men förra året bjöds bara sju av åtta.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson fick ingen inbjudan. Dåvarande vd:n för Nobelstiftelsen Michael Sohlman sade att partiets anda strider mot principen i Alfred Nobels testamente, att inget avseende ska fästas vid nationstillhörighet.

Nu är Lars Heikensten ny vd i Nobelstiftelsen. Han är på resa och har inte gått att nå men skriver i ett uttalande att det inte finns någon anledning att ompröva beslutet från förra året.

Jimmie Åkesson tycker att motiveringen bygger på en missuppfattning av Sverigedemokraternas politik men fäster ingen större vikt vid det.

– Jag är i gott sällskap med nio miljoner andra svenskar som inte heller är bjudna så jag har inga problem med det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".