Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Hemvändande studenter kan ordna läkarbristen

"Det börjar bli mycket ljusare´"
2:17 min

Om tio år kan bristen på läkare vara att minne blott. Många svenska studenter som läst till läkare utomlands börjar nu komma tillbaka. Samtidigt har antalet utbildningsplatser i Sverige ökat rejält de senaste åren.

En av dem som kommit tillbaka till Sverige är Camilla Jedefors som pluggade i Oslo. För henne var det självklart att återvända.

– Under hela tiden när jag läste i Norge jobbade jag i Sverige på somrarna för att ha kontakt med den svenska sjukvården, för jag visste att jag ville tillbaka hit, säger hon.

Trots att Camilla Jedefors hade tillräckligt höga betyg sökte hon tre gånger till läkarprogrammet utan att komma in.

– Jag hade blivit bortlottad tre gånger, av en händelse kom jag att läsa om utbildningen i Oslo, så jag sökte dit och kom in.

Just nu läser omkring 3 000 svenskar till läkare utomlands och de första kullarna börjar nu komma tillbaka till Sverige. Samtidigt har antalet utbildningsplatser i landet ökat kraftigt de senaste åren och på organisationen Sveriges kommuner och landsting ser man nu ett trendbrott.

– Det börjar bli mycket ljusare och inom en tioårsperiod ska vi vara helt självförsörjande, säger Agneta Jöhnk som jobbar med kompetensförsörjning.

I dag förlitar vi oss till stor del på utlandet. Mer än en fjärdedel av alla läkare i Sverige kommer från andra länder. Men det är inte ett långsiktigt hållbart system, enligt Agneta Jöhnk.

– Varje land ska ju ta hand om sina ungdomar som vill utbilda sig och den sjukvård man behöver. Därför är det viktigt att vi tar de kostnader och utbildningsplatser som vi behöver.

Det här innebär också att vi snart kanske kan slippa de dyra och kritiserade stafettläkarna. Men under en övergångsperiod, innan de nya läkarna också blivit färdiga specialister, kan det bli extra tufft för många landsting, tror Agneta Jöhnk.

– Det kan bli ett hårt tryck på de specialister som finns, att dels ha verksamhet som fungerar och dels utbilda de nya läkarna.

Nu har det alltså blivit lättare att komma in på läkarprogrammet i Sverige, men Camilla Jedefors tycker ändå att åren i Oslo ändå gav bra erfarenheter:

– Bara att ha bott utomlands tror jag har varit positivt för mig. Sedan tror jag att man blir mer ödmjuk för att det finns andra sätt att bedriva god vård på, dels var jag i USA och det var jättespännande att få se hur det fungerar där, säger Camilla Jedefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".