Oljan rekorddyr igen

Oljepriset nådde en ny rekordnivå idag. Detta trots att Irak åter pumpar olja i den norra ledningen till Turkiet. Priset på olja av amerikansk kvalitet steg på måndagen till 49:42 dollar.

Orsakerna till måndagens prisstegring sägs vara helgens sammanstötningar med misstänkta medlemmar av terrornätverket al-Qaida i Saudi-Arabien, världens viktigaste oljeland, och fortsatta attacker mot infrastrukturen i Irak i kombination med låga bränslelager inför vintern.

Även oro för produktionsstörningar i Nigeria, Ryssland och den Mexikanska golfen låg bakom den dyrare oljan.

Opec höjde produktionskvoten för två veckor med en miljon fat. Men beslutet påverkade inte priserna, eftersom kartellen redan producerar cirka 4 miljoner fat över kvoten.

Från Irak meddelades att oljeexporten åter startat i den största norra ledningen till Turkiet efter sabotage i början på september. Enligt officiella källor uppgår flödet till 400 000-500 000 fat per dag. Ledningen har en kapacitet på 800 000 fat och produktionen vid de norra oljekällorna uppgår nu till 600 000 fat varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista