Viktor Bout när han hämtats av amerkanska agenter i Bangkok. Foto: Scanpix.

Rysk vapensmugglare kan få livstid i USA

"Dödens handelsresande"
1:14 min

En domstol i New York förklarade på onsdagen den före detta sovjetiske officeren Viktor Bout skyldig till att ha försökt smuggla vapen till Farc-gerillan i Colombia. Domen meddelas nästa år och han riskerar då livstid i ett amerikanskt fängelse. Fallet Bout har väckt stor internationell uppmärksamhet.

Viktor Bout som är 44 år brukar ofta kallas "Dödens handelsresande".

Enligt USA har han de senaste 20 åren smugglat vapen till krishärdar i Mellanöstern, Afrika och Latinamerika.

Han greps i Bangkok 2008 efter att han ska ha försökt sälja bland annat 100 luftvärnsrobotar till Farc-gerillan. Men de han pratade med var i själva verket amerikanska agenter.

Efter en lång juridisk process överlämnades han 2010 till USA där han ställts inför rätta. Och nu har juryn förklarat honom skyldig till att ha försökt sälja robotar till en terroriststämplad organisation.

Det är vapen som bland annat skulle användas till att döda amerikanska medborgare.

I februari nästa år meddelas domen som kan bli från 25 år till livstid, men Bout har redan sagt att han ska överklaga.

Bout själv har hela tiden hävdat att hans avsikt bara var att sälja äldre transportflygplan till Farc-gerillan.

Bout brukar framställas som den främsta vapensmugglaren i världen. I Ryssland däremot hävdar man att han är en vanlig affärsman som förföljts av USA och hans gripande har lett till viss friktion mellan de två länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".