Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller presskonferens i Cannes. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio
Cannes

Papandreou hårt pressad av EU-ledare

"Det får inte bli nej"
1:12 min

Eurozonen ställer nu ultimatum till Grekland: Inga ytterligare räddningspengar kommer att betalas ut innan landet hållit den folkomröstning som premiärminister Papandreou överraskande offentliggjorde i måndags. Det sa Frankrikes president Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en gemensam presskonferens i sydfranska Cannes i natt.

Varje tvivel på att Grekland är berett att uppfylla sin del i överenskommelsen måste vara undanröjt innan någon ny utbetalning görs. Det innefattar ett ja i folkomröstningen, sa Angela Merkel vid presskonferensen med Sarkozy.

De bägge underströk också att ett nej i folkomröstningen kan komma att innebära att Grekland måste lämna eurozonen.

I dag på förmiddagen har Sarkozy och Merkel kallat till ett nytt toppmöte med flera av euroländernas ledare för att redovisa vad de kommit fram till. Frankrike och Tyskland är eurozonens största medlemsländer och kan i praktiken själva fatta avgörande beslut.

Konflikten mellan Grekland och den övriga eurozonen har alltså blivit akut. Sarkozy och Merkel hade svårt att dölja sin irritation när de strax före midnatt redogjorde för de samtal de under kvällen haft med Papandreou.

Toppmötet mellan världens mäktigaste ledare inom G20-gruppen inleds vid lunchtid här i Cannes. Tanken var att eurozonen skulle kunna redovisa för de övriga ledarna att krisen har bemästrats. I stället har de ekonomiska orosmolnen under veckan blivit ännu mörkare.

Hela världen togs med överraskning när Papandreou i måndags förklarade att grekerna skulle få folkomrösta om det nya räddningspaketet.

Det hade bara gått några dagar sedan eurozonen och Internationella valutafonden, IMF, kommit överens om ett nytt räddningspaket till Grekland, som också skulle sätta stopp för att krisen skulle sprida sig till andra länder.

Börskurserna rasade över hela världen. Räntorna på lån till Italien steg till nya rekordnivåer. Italien är det land som är närmast att drabbas av greksmittan.

Premiärminister Papandreou sa vid en pressträff nu i natt, att han står fast vid att det grekiska folket måste få avgöra frågan. Men han sa också att folkomröstningen ska hållas redan om en månad, den fjärde december.

Det beskedet kommer att förvåna många grekiska bedömare som anser att landets grundlag inte gör det möjligt att hålla en folkomröstning förrän i slutet av januari.

Papandreou förklarade att han inte är orolig över att utbetalningarna från räddningspaketet nu har stoppats. Han är säker på att grekerna kommer att rösta ja, sa han.

När folkomröstningen hållits är det ganska många dagar innan nästa utbetalning är nödvändig för att vi ska kunna betala löner och pensioner, sa Papandreou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".