Centralbanken målar upp dystrare bild för USA

Bernanke: Största faran eurokrisen
1:42 min

Den amerikanska centralbanken skriver ner prognosen för tillväxten i USA. Men utsikterna är ändå aningen ljusare än de såg ut tidigt på hösten och Fed håller fast vid sin hittillsvarande monetära politik utan några förändringar.

Läget i ekonomin förbättras gradvis, men det kommer att ske i en frustrerande långsamt takt, sa centralbankschefen Ben Bernanke efter Fed-ledningens tvådagarsmöte.

Tillväxten i år blir maximalt 1,7 procent och cirka 2,7 procent nästa år. Det är en kraftig nerskrivning med cirka en procentenhet mot vad Fed räknade med senast i juni.

Arbetslösheten förväntas också sjunka bara marginellt under det kommande året.

Ändå är bedömningarna sannolikt aningen mer positiva än vad de hade varit för en till två månader sedan. Under tredje kvartalet har det skett en viss förbättring av ekonomin, sa Bernanke, och det gjorde också att Fed beslöt att lämna den nuvarande politiken oförändrad.

En ledamot i Fed-ledningen ville se nya stimulansåtgärder, men övriga ledamöter såg det alltså som onödigt just nu, för det finns faror framöver.

Den största faran är eurokrisen, vi kommer att följa utvecklingen i Europa noggrant, sa Bernanke.

Mellan raderna anar man att om ekonomin i Europa rasar ytterligare kan Fed tänka sig mer stimulans, kanske i form av en ny omgång med så kallade kvantitativa lättnader för att pressa räntorna.

Bernanke sa också att det kan bli aktuellt att stödja bostadssektorn som nu dignar under tunga huslån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".