Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Släcks snart.

Tre orter först med digital-tv nästa höst

Övergången till digital-tv inleds om ett år på Gotland, i Gävle och Motala-Linköping. Då släcks de gamla sändarna och man kan bara se på tv om man har en egen digitalbox, kabel-tv eller satellitmottagning.

Enligt regeringens digital tv-kommission, är det kommunernas intresse som avgjorde att det blev de tre orterna.

Landshövdingen i Västerbotten, Lorentz Andersson, är ordförande i digital tv-kommissionen.

– Framför allt för att man från kommunernas sida har varit väldigt positiva till att vara med från början. Jag upplever att de vill ligga långt framme  med ny teknik och lära sig av ny teknik, säger han. 

Men framför allt så får Gotland, Gävle och Motala-Linköping upplysa sina invånare om att det blir svartruta i tv:n framåt jul nästa år om de inte skaffar sig digital tv-utrustning.

Kort tid för information
Det blir ganska bråttom med informationen: redan efter halvårsskiftet börjar släckningen av de gamla tv-sändarna, och digitaliseringen ska vara helt genomfört i god tid före jul, säger kommissionen.

Det finns tre sätt att få digital tv i sin tv-apparat; via kabel-tv, via satellitsändare eller via en så kallad digital-box.

Om man tar Gotland som exempel med 27 000 hushåll, så är det omkring 16 000 som bara har en vanlig tv-antenn idag. Det är den här gruppen som kan bli svår att nå fram till med information om digitaliseringen, de tittar kanske bara på SVT:s kanaler. Av den här gruppen har bara ett par tusen skaffat sig en box.

Oåterkalleligt
Men nu är det allvar på de tre utvalda orterna. Släckningen är oåterkallelig, betonar Lorentz Andersson.

– Vi genomför ju det här som en första etapp i en total släckning och det är klart att de här orterna som går först kommer att utvärderas innan vi fortsätter. Givetvis kan vi lära oss någonting av släckningen på de här tre orterna, säger han.

Enligt beslut i riksdagen förra året ska tv-utsändningarna i Sverige vara helt digitaliserade till februari 2008.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".