Den vitryska människorättsaktivisten Ales Beljatskij i en bur i rättegångssalen. Foto: Sergei Grits/Scanpix.

Människorättsaktivist hotas av fängelsestraff

"Såg trött och blek ut"
1:34 min

I Vitrysslands huvudstad Minsk fortsatte i dag rättegången mot människorättsaktivisten Ales Beljatskij.

Han hotas av sju års fängelse för skattebrott men många menar att det är en politisk process för att undanröja ännu en oppositionell.

Valentin Stefanóvitj är vice ordförande i den organisation som den åtalade Beljatskij leder.

– Våra förhoppningar om att rättegången ska bli rättvis är inte särskilt höga, säger Valentin Stefanovitj på telefon från domstolen i Minsk där Ales Beljatskij för andra dagen ska höras om brottet han är misstänkt för.

Ögonvittnen på plats i rättssalen i går sa att Ales såg trött och blek ut där han satt i den vitmålade stålburen, men inte uppgiven.

På första parkett satt utländska diplomater, där fanns många journalister, människorättsaktivister och tidigare politiska fångar.

Alla övertygade om att de bevittnade en politisk process mot landets främste människorättsaktivist, ledare för organisationen Vesna, som betyder vår.

Ales Beljatskij greps den 4 augusti i år, misstänkt för skatteflykt. Polska och litauiska myndigheter hade meddelat Vitryssland att Beljatskij hade stora summor pengar på konton i deras länder.

Själv hävdar han att pengarna kommer från bland annat utländska människorättsorganisationer, tillhör organisationen Vesna och att det inte rör sig om hans egna pengar.

Om Ales Beljatskij döms riskerar han ett flerårigt fängelsestraff. Han blir i så fall en i raden av oppositionella som sitter inspärrade i Vitryssland - efter att ha kritiserat president Aleksander Lukasjenkos regim.

I samband med protester mot presidentvalet i december förra året greps och dömdes ett stort antal demonstranter.

Många har släppts fria men de mest kända, bland annat flera presidentkandidater, sitter fortfarande fängslade.

Hoppet, säger Valentin Stefanovitj, står till landets allvarliga ekonomiska läge. Bara om Lukasjenko lättar på trycket mot oppositionella kan han hoppas på stöd från till exempel EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".