Kärnanläggningen vid Bushehr. Foto: Majid Asgaripour/Scanpix.

Irans kärnteknikprogram kan leda till attack

1:38 min

Inför det internationella atomorganet IAEA:s rapport nästa vecka om Irans kärnteknikprogram skickar Israel ut allt starkare signaler om en möjlig militär attack mot Iran och dess kärnanläggningar.

IAEA:s rapport väntas stärka misstankarna om iransk kärnvapenutveckling. Samtidigt kommer uppgifter om att Storbritannien gör sig redo för att eventuellt bistå USA i en attack mot Iran.

Enligt israeliska medieuppgifter söker premiärminister Benyamin Netanyahu och försvarsminister Ehud Barak nu stöd i den israeliska regeringen för ett militärt anfall mot Irans kärnanläggningar. De ska ha övertygat den tidigare tveksamme utrikesministern Yavigdor Lieberman - men ska ännu inte ha en majoritet på sin sida.

Samtidigt som denna nu offentligt kända regeringsdiskussion äger rum provsköt Israel en ny robot i går. Man har också genomfört andra militära övningar som kan vara förberedelser för en attack mot Iran.

Men det är oklart om detta offentliga vapenskrammel verkligen betyder att Israel närmar sig det anfall, för att stoppa Irans möjlighet att utveckla kärnvapen, som israeliska politiker i flera år har antytt som en möjlighet eller om det är avsett att pressa det internationella samfundet till hårdare sanktioner mot Iran.

Nästa vecka kommer en ny rapport från FN:s atomorgan IAEA som väntas ge mer konkret näring åt misstankarna om iranska kärnvapenplaner. Enligt uppgifter till brittiska tidningen the Guardian kan rapporten bli vad diplomater kallar en game-changer - det som ändrar spelets regler.

Enligt the Guardian förbereder sig Storbritannien på att bistå USA i ett eventuellt militärt anfall mot Iran. Britterna tror, enligt The Guardian, inte att president Obama för sitt liv vill gå i krig mot Iran före presidentvalet nästa år. Men britterna själva är alltmer oroade över Irans kärnprogram och tror inte att USA kan stå utanför om Israel ger sig på ett anfall.

Agneta Ramberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista