Bråk om nya yttrandefrihetsgrundlagen

Göran Lambertz är kritisk
1:52 min

Ordförande i yttrandefrihetskommittén, justitierådet Göran Lambertz, vill ha en helt ny yttrandefrihetsgrundlag medan de flesta politikerna i kommittén hellre vill omarbeta den grundlag som redan finns. Det har nu skapat bråk i kommittén.

Yttrandefrihetskommittén är tillsatt av regeringen för att se över om dagens tryckfrihetsförordning och yttrandefrihetsgrundlag ska ersättas av en ny grundlag, som är anpassad för internet och digitala medier

Inom kommittén finns det två förslag, antingen en uppdatering av befintliga lagar eller en helt ny grundlag.

Vid det senaste mötet var flera ledamöter mot den nya grundlagen eftersom de anser att den riskerar att urholka yttrandefriheten. Men ordförande Lambertz vill införa den nya grundlagen.

– Det är orimligt att hålla fast vid att till exempel tryckta skrifter eller analoga videoband ska ha bättre skydd än internet, säger Göran Lambertz.

Göran Lambertz har nu skickat brev till alla i kommittén där han fastslår sin ståndpunkt och han vill även göra debatten offentlig.

Ledamöterna Erik Wassén (FP) och Alf Karlsson (MP) tycker är olämpligt. Alf Karlsson menar att ordföranden bör ta in att en majoritet av ledamöterna vill utreda de två alternativen och att debatten bör ske inom gruppen.

 - Jag tycker att kommittén ska fortsätta sitt arbete, och att nu gå ut och tala om var man står någonstans tycker jag är olyckligt. Det riskerar att skapa bindningar eller låsningar i kommitténs arbete, säger Alf Karlsson.

Om Göran Lambertz tydliga ställningstagande gör honom olämplig som ordförande vill Alf Karlsson inte svara på, i den frågan hänvisar han till regeringen.

Göran Lambertz välkomnar däremot en öppen debatt och menar att han har varit tydlig med sin ståndpunkt:

– När jag ser att politikerna sannolikt inte kommer att enas runt ett förslag som jag tycker är godtagbart så tycker jag att det är mitt ansvar som ordförande att göra vad jag kan för att opinionsbilda runt detta, säger Göran Lambertz. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".