Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare kräver hepatit B-vaccinering för barn

"Vissa blir allvarligt sjuka och behöver levertransplantation"
1:40 min

Utredningen om att vaccinera alla spädbarn i Sverige mot Hepatit B har dragit onödigt långt ut på tiden, menar infektions- och smittskyddsläkare.

Trots att FN:s världshälsoorganisation WHO rekommenderat detta i 20 år dröjer beslutet.

Johan Struwe, docent och infektionsläkare i Stockholm, deltog i Socialstyrelsens senaste utredning.

– Det är cirka 200 fall per år men det är ju illa nog för de som drabbas. Det är en betydande tid som man är sjuk och man kan vara smittsam. Det finns även enstaka fall som blir väldigt allvarligt sjuka och som behöver levertransplantation, säger Johan Struwe.

164 länder följer i dag WHO:s rekommendation om allmän barnvaccination mot hepatit B, men inte Sverige. Det är nu upp till varje landsting att göra.

I dag vaccineras bara personer som anses tillhöra riskgrupper och barn med minst en utomeuropeisk förälder. Johan Struwe förordade allmän barnvaccination för detta redan 2007 tillsammans med den expertgrupp av läkare som i dag kräver beslut i frågan på Dagens Nyheters debattsida.

– Det viktigaste ur svensk synvinkel är att inte peka ut vissa personer, särskilt barn som inte får ett ordentligt omhändertagande i barnomsorgen för att de har en sådan här infektion, säger Johan Struwe.

Trots insatser mot riskgrupper är antalet drabbade konstant varje år så det tillvägagångssättet hjälper inte, menar läkarna.

Vid Socialstyrelsen, som bestämmer vilka sjukdomar som ska ingå i vaccinationsprogrammet, menar chefen vid smittskyddsenheten Anders Tegnell att man är positiva till vaccineringen. Men en del remissvar behöver fortfarande ses över och arbetet med bland annat svininfluensan har dragit ut på processen.

– Vi förordar en allmän vaccination i Sverige. Att vi sedan inte hunnit hela vägen fram har ju berott på att det har dykt upp andra vaccin, som hpv-vaccin, och att vi har haft en pandemi också. Så vi har tvingats att prioritera bort det här arbetet vid några tillfällen, säger Anders Tegnell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".