ECB sänker oväntat räntan i euroområdet

Den europeiska centralbanken, ECB, sänker sin viktigaste styrränta med en kvarts procentenhet, till 1,25 procent - ett beslut som fick Europas börser att vända uppåt igen.

Han går ut hårt, den nya ordföranden för europeiska centralbanken, italienaren Mario Draghi.

Han tillträdde som ny ordförande för bara två dagar sen, och redan i dag kom beskedet att ECB under den nye ordföranden bestämt sig för att sänka sin viktigaste styrränta, från 1,50 till 1,25 procent. En sänkning med 0.25 procentenheter alltså.

Även om många analytiker hade gjort bedömningen att en sänkning var möjlig så var den allmänna uppfattningen att ECB troligen ändå skulle låta räntan vara oförändrad, inte minst eftersom den nye ordföranden just tillträtt.

Därför måste dagens sänkning ses som överraskande.

Sänkningen kommer som ett svar på allt sämre tillväxtutsikter för Europa under hösten och i början av nästa vår, som ett resultat av skuldkrisen. Dessutom har den akuta krisen med Greklands position i Eurozonen spelat en roll för ECB:s beslut.

Flera av de europeiska börserna steg rejält efter beskedet, Tysklandsbörsen i Frankfurt steg till exempel med över 3 procent efter det överraskande ECB-beskedet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".