EU:s smittskydd etablerar sig i Sverige

På måndagen inleddes det första styrelsemötet för den nya EU-myndighet för smittskydd som ska byggas upp i Sverige. Den nya myndigheten ska inte fatta egna beslut, utan ska bli en mer effektiv kanal för att samla och sprida information om smittor.

Information från myndigheten ska göra det lättare att stoppa bland annat utbrott av influensa och sars.

– Förmodligen kommer man att se att det blir lättare att i tid upptäcka smittor innan de kommer hit. Det har varit ett bekymmer tidigare. På det sättet kommer det att underlätta för det svenska smittskyddsarbetet, säger folkhälsominister Morgan Johansson.

Hittills har inte alltid smittinformationen gått så fort inom EU. Vid sarsutbrottet tog det flera dagar.

Mardrömmen dödlig smitta på flygplats
Mardrömmen är en smittsam, dödlig sjukdom som sprids på en stor flygplats som den i Frankfurt, enligt Morgan Johansson.

Den nya EU-myndigheten som efter dragkamp hamnade i Sverige ska samordna den kunskap som finns inom EU, och ge rekommendationer om hur en smitta ska stoppas.

I maj ska myndigheten vara igång och nu ska styrelsen som har representanter från alla EU-länder utse en chef, som helst inte ska vara svensk. Styrelsen ska dessutom bestämma var myndigheten ska ligga. Regeringen vill att det blir i Tomtebodaskolan i Solna.

Ingen större påverkan på svenska arbetet
Men någon större påverkan på det svenska smittskyddsarbetet kommer inte den nya EU-myndigheten att få. Det anser Smittskyddsinstitutets chef Ragnar Norrby. Han tror dock att en del svenska experter kan lockas över till EU-myndigheten med förmånligare villkor, EU-lön och en lägre EU-skatt.

– Jag tror att det kan vara bra om några med hög kompetens från Sverige går in i myndigheten, säger han.

Vad kan det betyda för det svenska smittskyddet?

– Då finns det ju en direkt kanal in och det är alltid lättare att samarbeta med folk man känner väl.

Minskar inte det kompetensen inom den svenska smittskyddsmyndigheten?

– Vi har fortfarande bra med kompetens i Sverige. Det har inte varit några svårigheter för oss att rekrytera folk.

Hur lätt tror du att det blir för EU-myndigheten att rekrytera folk?

– Jag tror att det blir lätt. Jag vet att det är 34-35 sökande till direktörstjänsten och det är ett gott tecken att så många har varit intresserade trots att Sverige ligger lite långt norrut, säger Ragnar Norrby, chef för Smittskyddsinstitutet i Sverige.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".