Syriens president Bashar al-Assad. Foto: Remy de la Mauviniere/Scanpix

Dussintals döda i Syrien i dag

Regimen är ökänd för att inte genomföra sina löften
1:28 min

I Syrien tycks militären fortsätta attackerna - trots att Syrien i går accepterade Arabförbundets plan att stoppa våldet.

I Syrien har dussintals människor dödats i dag i centrala delarna av staden Homs, trots att landet accepterat Arabförbundets fredsavtal, uppger människorättsaktivister tll nyhetsbyrån Reuters.

Enligt aktivisterna dödades minst 19 människor i samband med att pansarvagnar öppnat eld i en stadsdel och att regimkritiska demonstranter sköts ihjäl av säkerhetsstyrkor i andra delar av Homs.

Arabförbundets plan går bland annat ut på att dra tillbaka alla stridsvagnar och pansarfordon från städer och bostadsområden.

Avtalet presenterades vid ett krismöte i Kairo i går, där representanter hade samlats för att diskutera planen. Syrien enades också om att släppa alla politiska fångar och låta Arabförbundet och utländska medier komma in i landet.

Medlemmar av oppositionsgruppen, det syriska nationella rådet SNC, har uttryckt allvarliga tvivel över Syriens genomförande av fredsavtalet. Najib al-Ghadban, en medlem av SNC, sa att Arabförbundets plan skulle innebära slutet på regimen och att landets president Bashar al-Assad sannolikt inte kommer att låta det hända. 

– Det som hände i Kairo är ett försök att köpa mer tid. Den här regimen är ökänd för manövrering och för att ge löften och inte genomföra några av dem, sa Ghadban till journalister i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".