Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill ändra begravningslagen

Snabbare begravningar med ny lag
2:09 min
Tiden mellan dödsfall och gravsättning kan halveras med den nya lagen. Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix.

Det ska inte dröja längre tid än en månad mellan dödsfall och gravsättning eller kremering. I dag är maxtiden två månader men regeringen föreslår att den tiden halveras.

Ansvarig för trossamfunden i regeringen är civil- och bostadsminister Stefan Attefall:

– Vi har fått allt längre tider mellan dödsfall och begravning. Och jag tror att det här är ett problem, inte bara för dem som ska hantera kroppar utan också människor som inte får avsluta den här första intensiva delen av sorgeprocessen, säger han.

På en begravningsbyrå i centrala Stockholm möter tända ljus och blomsterarrangemang besökaren - det är inte alltid helt lätt att hitta en ledig tid för begravning i Stockholms kyrkor, säger Bengt-Erik Eriksson, som arbetar här.

– Nu närmar vi oss advents- och jultider. Då är det inte helt lätt att få tid i en kyrka och det kan göra att det blir förskjutning i tid innan man kan genomföra begravningen.

Tre till fyra veckor är snittiden för hur lång tid det tar innan de flesta begravningar äger rum, säger Bengt-Erik Eriksson. Det tar tid att skriva dödsannonsen och att få besked om vilka som ska delta i minnesstunden, och inte minst att uppfylla önskemålen om var begravningen ska äga rum.

Men det är lätt att någon av förberedelserna drar ut på tiden, och därför befarar Bengt-Erik Eriksson att en lag om att det inte får ta mer än en månad i vissa fall kommer att ställa till bekymmer:

– För några veckor sedan var jag med om just det här, att vi fick ringa runt i stan för att hitta en kyrka som var ledig vid den tid som passade familjen. Vi kunde inte tillmötesgå det här med att få den kyrka som var önskad av den avlidne.

Men Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund välkomnar förslaget till lagändring. Inte heller ansvarig minister, Stefan Attefall, tror att tiden är för kort:

– Jag tror att på en månad klarar man av att lösa de här praktiska problemen, men det är klart att även exempelvis Svenska kyrkan måste bjuda till och se till att man löser de här praktiska lokalbekymren som kan uppstå ibland.

På begravningsbyrån bär personalen ut stora kandelabrar och pelare inför en stundande borgerlig begravning.

Och att det blir fler begravningar som inte äger rum i Svenska kyrkan märks i lagförslaget. Begravningsavgiften ska särskiljas från kyrkoavgiften och kraven på begravningsombuden som har ansvar för alla begravningar utanför Svenska kyrkan ska skärpas. Däremot finns inga förslag på andra sätt att hantera den döda kroppen, exempelvis frystorkning som har diskuterats under de senaste åren. Stefan Attefall igen:

– Det är för att vi har en hel del lagtekniska problem som vi måste reda ut och därför har vi sagt att vi går fram med den här propositionen och vi räknar med att i början av 2012 komma med förslag på det här området också.

De flesta av lagändringarna ska träda i kraft 1 mars nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".