Svårt ta nya lån efter skuldavskrivning

Storbritannien går i spetsen för att avskriva statsskulder som den fattiga världen, främst Afrika, har till västländer. Inom kort väntas Kanada och Frankrike göra samma sak.

Storbritannien är just nu garant för 10 procent av de 2 000 miljarder kronor som Världsbanken har lånat ut till fattiga länder.

Inför Världsbankens kommande möte i veckan så förklarade finansminister Gordon Brown att Storbritannien är berett att som första land avskriva skulderna och ersätta Världsbanken och afrikanska utvecklingsbanken med dessa pengar, omkring 200 miljarder kronor.

Frankrike och Kanada har redan planer på samma skuldlättnader, medan andra storutlånare som USA, Japan och Tyskland är mer tveksamma.

Långvarig debatt
Fattiga länders skulder till den rika världen har varit ett hett debattämne i flera decennier. Inför millennieskiftet, när FN lovade att halvera världens fattigdom på 15 år, så fanns stora hopp om en efterskänkning av skulderna.

Räntor och avbetalningar tar en stor del av statsbudgeten för de flesta afrikanska länder, vilket hindrar satsningar på hälsa, utbildning och byggande av infrastruktur i det egna landet.

Nya lån dröjer
Afrikanska länder har många gånger hotat med att vägra betala, och indirekt fått stöd från FN, men ändå fortsatt betala av på skulderna för att kunna vara kreditvärdiga för nya lån.

Om nu övriga västländer följer Storbritanniens exempel, så tror många ekonomer att även om skuldbördan lättas, så kommer det att dröja innan några nya lån blir aktuella. Först måste fattiga länder visa att de extra pengarna verkligen går till att bekämpa fattigdom och förbättra villkoren för invånarna.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".