Foto: Kevork Djansezian/Scanpix

Slutpläderingar i Jackson-rättegången

I USA har slutpläderingarna hållits i den sex veckor långa rättegången mot popstjärnan Michael Jacksons läkare Conrad Murray.

Läkaren Conrad Murray åtalats för vållande till annans död och riskerar upp till fyra års fängelse om han befinns skyldig.

Det är nu tolvmannajuryn som får avgöra om Murray ska frias eller fällas.

Popstjärnan Michael Jackson pliktade med sitt liv för sin doktors brottsliga försumlighet, sade åklagaren i sin slutplädering.

I sitt känsloladdade inlägg sade åklagaren David Walgren att Murray missbrukat förtroendet mellan doktor och patient och att hans handlingar hade orsakat Jacksons död.

Försvaret hävdade att det inte bevisats att något brott begicks när popstjärnan dog 2009. Försvarsadvokaten Ed Chernoff anklagade åklagaren för att vilja lägga skulden på Murray för Jacksons egna handlingar.

Murray nekar till vållande till annans död men vittnade inte under rättegången, som handlat om vad som hände den 25 juni 2009 när Jackson hittades livlös i sitt hem. Han avled av en överdos av narkosmedlet Propofol i kombination med lugnande medel.

Åklagaren hävdar att läkaren gav Jackson den dödliga dosen och därefter lämnade honom åt sitt öde. Försvarets linje var att popstjärnan sannolikt själv tog medlet, desperat av sömnbrist.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".