Irene Wennemo är huvudsekreterare i Socialförsäkringsutredningen. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Ser behov av ersättning för nollklassade

Många sjuka hänvisade till försörjningsstöd
2:05 min

Allt för många sjuka tvingas leva på socialbidrag. Det anser den stora Socialförsäkringsutredningen som ser ett behov av en ny ersättning för den här gruppen sjuka.

Irene Wennemo är huvudsekreterare i utredningen:

– De får ingen ersättning, utan det enda skyddsnätet som är kvar för dem är försörjningsstöd, det som vi kallade socialbidrag tidigare, säger Irene Wennemo.

När regeringen ändrade sjukreglerna 2008 försvann möjligheten att få sjukersättning för sjuka som inte haft något jobb, eller som av annan anledning inte längre har någon sjukpenninggrundande inkomst, eller SGI som det förkortas.

En grundnivå finns i både föräldrapenning och arbetslöshetsförsäkring men inte längre i sjukförsäkringen, säger Irene Wennemo.

– Och jag tycker att det är rimligt att vi behöver det också i sjukpenningen, det var också synpunkten från alla politiska partier.

En av dem som i dag går på socialbidrag är Lennie von Hackwitz, som bor på Hisingen i Göteborg. Han skadade axeln för tre och ett halvt år sedan och förlorade efter en tid sitt jobb på en flyttfirma.

När en anställning upphör måste man anmäla sig hos Arbetsförmedlingen, annars försvinner rätten till sjukpenning. Lennie som är dyslektiker missade att anmäla sig till Arbetsförmedlingen. Han förstod inte varför, han är ju sjuk och inte arbetssökande.

Lennie är en av dem som är utlämnade till socialbidrag och som Socialförsäkringsutredningen nu vill se en ny grundersättning för. Ingen vet i dag hur många de är, säger Irene Wennemo på socialförsäkringsutredningen:

– Vi får tydliga signaler om att det här inträffar, det är ändå ganska många som är nollklassade och inte har någon SGI. Men problemet i dag är att om man kommer in till Försäkringskassan med läkarintyg och vill ha sjukersättning gör de först en bedömning om man har rätt till sjukpenning. Och har man inte det är man nollklassad. Då gör man ingen vidare bedömning utan de försvinner ut ur statistiken, säger Irene Wennemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".