FN vädjar om mer hjälp till Darfur

FN:s flyktingkommissarie vädjar om mer hjälp för flyktingarna i Darfur-provinsen i västra Sudan. Antalet flyktingar, som är helt beroende av omvärldens hjälp, har nu stigit till nästan två miljoner.

Fortfarande rapporteras om övergrepp mot främst kvinnor utanför flyktinglägren.

Det årliga regnet över Darfur blev ovanligt kort och litet i år, 90 millimeter, som skulle fuktat jorden och fyllt brunnarna till nästa år. Men floderna har redan slutat forsa och marken börjat spricka upp i den begynnande torkan.

Om alla bortdrivna människor hade haft något utsäde eller några verktyg så skulle ändå skörden blivit liten.

Nu har de ingenting. Allt de kan få, det kan de få av hjälporganisationer. Nya beräkningar visar att drygt 1,8 miljoner människor är helt beroende av nödhjälp.

FN:s flyktingkommissarie Ruud Lubbers, som just besökt flyktingläger i grannlandet Tchad och nu är i Darfur, säger att behovet är desperat stort.

Våldtäkter som vapen
Fortfarande rör sig den arabiska milisen i gränstrakterna och runt flyktinglägren. Kvinnor som är tvungna att söka sig utanför lägren för att få ihop några nödvändiga kvistar till bränsle, vet att de löper en väldigt stor risk att bli våldtagna.

I en sådan omfattning att människorättsorganisationer kallar det ”ett systematiskt vapen” i konflikten.

Janjawid, ”djävlarna på hästar”, som den arabiska milisen kallas, kan fortfarande röra sig obehindrat utan att Sudans regering gjort några större ansatser att stoppa deras framfart.

Sökt stöd mot sanktioner
Konflikten i Darfur har nu pågått i nästan två år och FN har återigen lagt fram en hårt kritiserad och tandlös resolution. Sudans regering har under denna tid bara gjort symboliska eftergifter.

I det nya Afrikaparlamentet, som nu sammanträder i Johannesburg, sökte Sudans representant stöd från övriga afrikanska länder, för att värja sig mot hot om sanktioner och ingripande från västvärlden. ”Darfur är en inre afrikansk angelägenhet och alla bör motsätta sig främmande makter”, sa hon.

På kant med regeringen
Men även AU, Afrikanska Unionen, har kommit på kant med Sudans regering. En av eftergifterna var att militär från AU skulle skydda observatörer på plats, men hittills har bara 300 man släppts in och inte den styrka på mellan 3 000 och 5 000 som står beredd.

Tiden går och torkan och döden får allt större fäste i Darfur.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista